Zgodbe

Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Miha Avanzo
Ključne besede kozmična groza, cthulhu, Pošasti, Nezemljani
Število strani

291

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izbor najbolj znanih pripovedi mojstra kozmične groze

Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) je eden najbolj vplivnih literarnih ustvarjalcev na področju grozljivke, fantastike in znanstvene fantastike. Bralcem se je najbolj vtisnil v spomin s strašljivami zgodbami o starodavnem podvodnem božanstvu Cthulhuju. V njih nastopajo pogosto nerazumljeni in ekscentrični intelektualci, ki med raziskovanjem skrivnosti vesolja in globjega pomena življenja naleti na stare zlovešče mite in urbane legende, ki jih postopoma pripeljejo v stanje popolne blaznosti. Lovecraftova dela so vplivala na cele generacije piscev suspenza in groze, močan pečat pa so pustila tako v glasbi, filmih, računalniških igrah in celo industriji igrač.

Zgodbe prinašajo izbor njegovih najbolj znanih del; Pickamnov model, Sanje v čarovničini hiši, Cthulhujev klic, Senca nad Innsmouthom, Dunwichska grozota, Šepetalec v temi in Barva iz vesolja.

Glej tudi:

“Za človeški um je največja milost, tako sem prepričan, da ne more povezovati vsega, kar ve. Živimo na spokojnem otoku nevednosti sredi črnih morij neskočnosti in nihče ne pričakuje od nas, da bi se morali odpraviti na daljša potovanja. Različne znanosti, od katerih vsaka vleče v svojo smer, nam zato niso naredile večje škode; a lepega dne bomo sestavili koščke razkropljenega znanja in zagledali bomo srhljivo resničnost in svoj grozljivi položaj v njej,tako da bomo zaradi tega razodetja zblazneli ali pa s smrtonosne svetlobe pobegnili v zavetje in varnost novega mračnega srednjega veka.” (str. 55)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja