Frankenstein

Žanrznanstvenofantastični roman, grozljivi roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Boris Verbič
Ključne besede Znanstvena odkritja, Strah, Rojstvo, Pošasti
Število strani

209

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Literarna klasika Mary Shelley, ki je za vedno spremenila zgodovino žanra gotike in znanstvene fantastike

Frankenstein je najpomembnejše delo britanske pisateljice Mary Wollstonecraft Shelley (1797-1851), ki ga je začela pisati že pri 18. letih med potovanjem po Evropi. Roman je že ob izidu postal velika uspešnica in eno od temeljnih del gotske in znanstveno fantastične književnosti, hkrati pa je ustvaril poleg Stokerjeve Drakule in Lovecraftovega Cthulhuja eno od najbolj ikoničnih pošasti, ki je postala pomemben tudi sodobne popkulture. Po romanu je bilo posnetih že več kot petdeset filmov, najbolj znan pa je iz leta 1931 v režiji Jamesa Whala, kjer je pošast odigral Boris Karloff. Roman, sestavljen iz dnevniških zapisov, pripoveduje zgodbo o ambicioznem znanstveniku Viktorju Frankensteinu, ki je obseden s premikanjem meja v sodobno znanosti in s tveganim eksperimentom ustvari grozljivega stvora, ki začne nasilno ustrahovati vse okoli sebe. Shellyjin roman ne predstavlja zgolj napetega branja, ampak tudi poučen vpogled v človekovo večno fascinacijo z igranjem Boga.

Človeškega duha nič ne muči bolj kakor nedejavni mir in gotovost, da se je zgodilo nekaj, česar ni več mogoče popraviti; to duševno stanje nastopi potem, ko je vrsta hudih dogodkov prerazgrela čustva: strah sicer izgine, skopni pa tudi vsako upanje.

(str. 82)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Frankenstein.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 191
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 8

Dela avtorja