Cthulhujev klic

Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Julija Potrč
Ključne besede kozmična groza, cthulhu
Število strani

84

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Najbolj znana pripovedka mojstra kozmične groze, H.P. Lovecrafta

Cthulhujev klic je najbolj znano delo ameriška pisatelja H.P. Lovecrafta (1890-1937), ki je luč sveta ugledalo leta 1928 in ga še mnogi danes uvrščajo med eno od najbolj strašljivih in vplivnih kratkih zgodb vseh časov. Zgodba je razdeljena na tri dele, ki skupaj tvorijo znameniti mit o starodavnem podvodnem božanstvu Cthulhuju.

V prvem bralci spremljamo pretresljivo izpoved Francisa Waylanda Thurstona, ki med brskanjem po zapiskih svojega pokojnega prastrica, profesorja lingvistike, ki umre v skrivnostnih okoliščinah, naleti na grozljiv kipec pošasti, ki spominja na hibrid med hobotnico in zmajem v človeški v obliki. V drugem delu sledi pričevanje policijskega inšpektorja Legrassa, ki med racijo prizorišča moškega kulta, ki se skriva v močvirju, odkrije izvor legende o pošasti, imenovani Cthulhu, ki v svojem podvodnem mestu čaka na ponovno rojstvo. Zadnji del zgodbe pa razkrije tragično usodo posadke ladje Vigilant, ki je med plovbo naletela na ostanke Cthulhujevega bivališča.

Cthulhujev klic je Lovecraftovo temeljno delo, ki ni zgolj vplivalo na razvoj kratke proze 20. stoletja, ampak tekom let postalo del moderne popkulture, ki zajema tako filme, glasbo, računalniške igre in celo serijo igrač.

“Odprtina je bila črna, tema pa skoraj otipljiva. Temačnost je bila pravzaprav dobra lastnost, saj se zaradi nje ni videlo nekaterih delov notranjih sten, ki bi se sicer razkrili. Ti so v obliki dima udarili na plan iz ujetništva, ki je trajalo dolgo eone, in vidno omračili sonce, ki se je na plahutajočih opnastih krilih odkradlo nazaj v skrčeno in napol osvetljeno nebo. Iz odprtih globin se je dvigal nevzdržen smrad. Čez nekaj časa se je tenkoslušnemu Hawkinsu zdelo, da tam spodaj sliši zlovešče lomastenje. Vsi so prisluhnili in so še vedno poslušali, ko jim je prilomastilo pred oči in tipajoče stisnilo Svoje želetinasto, orgomno telo skozi črn vhod, na umazan zrak tistega strupenega mesta norosti.” (str.77-78)

Citati

(1)
Julija

"Najbolj milostna stvar na svetu, tako vsaj menim, je nezmožnost človeškega uma, da bi med sabo povezal vse svoje vsebine. Živimo na spokojnem otočku nevednosti sredi neskončnih črnih morji, in ni nam dano, da bi se od njega prav dosti oddaljili. Znanosti raziskujejo vsaka v svojo smer, kar nam do sedaj ni pretirano škodovalo, toda nekega dne se bodo ločena znanja sestavila in razprla tako strašljive poglede na resničnost in na naše mesto v njej, da se nam bo ob spoznanju bodisi omračil um ali pa bomo iz svetlobe pobegnili v mir in zavetje novega mračnega veka."

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 46
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja