Bogovi brez ljudi

Žanrdružbeni roman, fantastični roman
Narodnostindijska književnost, angleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Alenka Ropret
Ključne besede Nezemljani, Ljubezen, Znanstvena fantastika, Usoda, Življenje, Kapitalizem, Avtizem, Indijanski miti, Neznani leteči predmeti, Znanost
Število strani

404

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskanje resnice, ki je trajnejša od nas samih, skupna vsem, a hkrati edinstvena, drugačna za vsakogar med nami. Prek znanosti in verovanja nas vodi nazaj k ljubezni.

Britanski pisatelj, ki sicer živi in dela v ameriškem New Yorku, je v svoji četrti knjigi pred nas postavil ogledalo – v njem poleg usod in posledičnih prepletov zgodb štirih in več osrednjih likov, uzremo tudi sami sebe, svoja prepričanja, hrepenenja in trenutna življenja. Morda še najbližja nam je zgodba Lise in Jaza, zakoncev, ki se ubadata s svojim avtističnim sinom, ne rešujeta pa le njega in njegove usode pač pa tudi in predvsem svoj zakon. Vanj pa se vplete tudi usoda drugih, neštetih posameznikov, posebnih, drugačnih – tistih, ki verjamejo v obstoj drugih živih bitij v našem vesolju in tistih, ki zaradi posedovanja obilice kapitala še kako posegajo v življenja vseh ostalih. Njihova usoda (v tem ali pač v katerem od drugih, morda celo vzporednih časov) trči v delu ameriške puščave, ki so jo za svojo vzeli tisti, ki verjamejo, da obstaja več od življenja, ki ga živimo in civilizacij, ki jih poznamo. In kateri izmed vseh krajev, bi lahko bolj privlačil avtističnega fantka, katerega misli delujejo in se podijo po in v drugačnih, tujih sferah in svetovih? Branje, ki znanstveno razglabljanje o finančnih tokovih, denarju in NLP-jih poveže z misticizmom ameriških staroselcev in nas opominja, da naša usoda še zdaleč ni samo naša, naša dejanja pa vplivajo tudi na svet okrog nas in prek nas. Prebrano na dah in ob besednih/pisateljskih učinkih, ki spominjajo na filmske izdelke Quentina Tarantina.

“Glasbeniki so kar igrali naprej. Dawn je bila glasba res všeč, čeprav ni bila prav nič podobna čemur koli, kar je navadno poslušala. “Kako se imenuje ta kraj?” je vprašala dekle, ki je sedelo poleg nje, ovito v navajsko odejo.
“To,” je reklo dekle, “je primarno prizemno središče Ashtarjevega galaktičnega poveljstva.”
“Kaj?”
“Naša skrivna zemeljska baza. In prva. Nekoč jih bo še veliko več.”
Dawn ni vedela, kako se odzvati na to, zato je prikimala in si potegnila lase z obraza, s čimer je hotela dekletu sporočiti, da jo zadeva zanima.
“Še veliko več baz,” je reklo dekle po premisleku. “Morda stotine. Ko se bomo prebili, se bo veliko več ljudi ponovno vključilo. Tako se bo čisto naravno pojavilo več baz. Bi rada pogledala skozi moja očala?”
Nosila je nenavadna očala, kot babičina, katerih leče so bile ploskovite kakor pri dragih kamnih. Dawn si jih je nadela. Ogenj se je razdrobil v drobce barv kot v prizmi.”
(str. 113)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bogovi brez ljudi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi