Doktor Jekyll in gospod Hyde : izbrane povesti in novele

Žanrfantastična kratka proza, novela
Narodnostškotska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Božidar Pahor
Ilustracije Rudi Skočir
Ključne besede Nadnaravno, 15. stoletje, Pošasti, Eksperimentalna psihologija, Pustolovščine, 19. stoletje
Število strani

233

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zbirka povesti in novel enega največjih pustolovskih pisateljev vseh časov

Robert Louis Stevenson (1850-1894) je širšemu bralstvu najbolj poznan po svojih pustolovskih romanih kot sta Otok zakladov in Ugrabljeni, za časa svojega življenja pa je spisal tudi ogromno kratkih zgodb in novel. Med slednjimi je najbolj poznana novela Doktor Jekyll in gospod Hyde (1886), ki velja za eno od temeljnih del gotske literature, zgodba pa se ponaša tudi z za tiste čase provokativnimi psihoanalitičnimi idejami o dvojnosti človekove nravi, ki se deli na dobro / civilizirano in slabo / zverinsko. Dogajanje novele je postavljeno v London, kjer cinični odvetnik Utterson raziskuje ozadje nenavadnega prijateljstva med idealističnim zdravnikom Henryjem Jekyllom in skrivnostnim Edwardom Hydom, pri tem pa se zaplete v mrežo nasilnih incidentov, umorov in zlovešče alkimije.

Pričujočo zbirko sestavljajo še povesti:

  • Vrata milostljivega gospoda de Maletroita (deček med Stoletno vojno na sovražnikovem ozemlju naleti na nenavadno družinsko hišo),
  • Prenočišče (znameniti francoski pesnik Francois Villon se zaplete v umor prijatelja, ki se zgodi neke zimske noči leta 1456),
  • Markheim (londonsko starinarnico obsedajo duhovi)
  • Duh iz steklenici (Havajčan se dokoplje do steklenice z duhom, ki mu lahko izpolni vsako željo, vendar s tragičnimi posledicami)
  • Faleška obala (dogovorjeni zakon med škotskim trgovcem in domačinko iz otoka Falesa ogrozijo nenavadni otoški običaji)

 

“… nenadoma sem zagledal dve postavi; ena je bil majhen mož, ki jo je naglo mahal proti vzhodu, druga pa je bila deklica osmih ali desetih let, ki je na vso moč tekla tja dol čez ulico. Torej jasno, nič čudnega, če sta se na vogalu zaletela drug v drugega. Zdaj pa pride tisto, kar je strašno pri vsej zadevi, kajti možakar je mirno pohodil otroka in ga pustil kričati na tleh. Sliši se ne tako hudo, videti pa je bilo grozno. Saj ni bilo podobno človeku, ampak kaki pošasti…”

(str. 5)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Doktor Jekyll in gospod Hyde : izbrane povesti in novele.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja