Zgodba o ljubezni in temnini

4,3
(11)
Žanravtobiografski roman
Narodnostjudovska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Mojca Kranjc
Ključne besede Družinska saga
Število strani

884

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

29-30 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsaka žalost skriva v sebi tudi milino in smeh.

Avtobiografska zgodba dečka, ki raje uprizarja zgodovinske bitke v svoji temačni sobi, kot da bi se podil po vrtu za metulji. Melanholično ozračje Jeruzalema v štiridesetih in petdesetih letih prejšnjega stoletja, stoična resnost Judov in akademska intelektualnost družine naložijo dečku na pleča veliko odgovornost. Njegov osebni svet domišljije je natrpan s strategijami bitk, uporniškimi podvigi razbojnikov, kavalirji, utrdbami iz domin, žlic in sponk ter knjigami, ki jih marsikateri starejši ne bi razumeli. Svet okoli njega pa prežema pripadnost judovstvu: trmasto vztrajanje pri lastnem prav, zgodbe o povzročenih krivicah (tako družini kot skupnosti), izogibanje tujemu, novemu in nejudovskemu … Zgodba o ljubezni in temnini je ravno to: črno-bel svet dobrote in zla, ki pa ga pripoved malega dečka pomeša v intenzivno, živahno sivino – sivino, v kateri se drobci veselja, hudomušnosti in cinizma bleščijo z močjo najsvetlejše zvezde v galaksiji. Kot majhen deček Amos sredi nestabilnega Jeruzalema, ki neutrudno napada utrdbo (stol) z neumornimi vojaki (gumbi), katerim poveljuje Ben-Gurion.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zgodba o ljubezni in temnini.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 308
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14

Morda vam bo všeč tudi