Zaljubljenosti

Žanrdružbeni roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Marjeta Drobnič
Ključne besede Umori, Odnosi, Zaljubljenost
Število strani

397

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odgrinjanje teme

Marias je preprosto mojster vezane besede in kot tak ne sme umanjkati na seznamu želene oz. prebrane literature vsakega resnejšega bralca. Roman Zaljubljenosti, zadnji prevod kakšnega njegovega dela v slovenščino, ni nobena izjema. V njem nas, v svojem prepoznavnem slogu, tokrat skozi oči prvoosebne pripovedovalke, popelje v najtemnejše predele človeške psihe. Česa vsega smo sposobni za dosego svojega cilja? Ali lahko fizična odsotnost zmanjša ali celo popolnoma izniči krivdo? Ali lahko zaljubljenost povzdignemo nad same etične in moralne norme? Koliko lahko kreiramo svojo in pa usodo drugega? To so vprašanja, ki si jih med branjem postavlja bralec. Vendar odgovorov v samem romanu ne bo našel. Marias namreč ni tiste vrste avtor, ki bi želel soditi. To vlogo prepušča bralcu. Bralcu, ki bo tokrat potreboval malce več koncentracije in načitanosti kot običajno, da bi lahko užival v literarni mojstrovini. Za Mariasa so namreč značilne izjemno dolge povedi, številne zastranitve ter citati iz svetovne klasike. Takšen je pač njegov stil, ki mu ostaja zvest tudi v obravnavanem besedilu.
Roman Zaljubljenosti prav gotovo ni najkompleksnejše Mariasovo delo. Ta laskavi naslov pripada njegovi monumentalni trilogiji Tvoj obraz jutri. Je pa branje, ki je morda najprimernejše za prvi bralčev vstop v svet avtorjeve poetike.

Kadar smo ljudje zaljubljeni ali, natančneje, kadar smo zaljubljene ženske in je poleg tega zaljubljenost še na začetku in še ima privlačnost razodetja, smo se zvečine zmožne zanimati za sleherno zadevo, ki zanima tistega, ki ga ljubimo, ali o kateri nam govori. (str. 173)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zaljubljenosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi