Šest osumljencev

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostindijska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2012
Založba
Prevod Borut Omerzel
Ključne besede Umori, Korupcija
Število strani

443

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avtor slavnega Revnega milijonarja nas tudi v svojem drugem romanu Šest osumljencev popelje v svet sodobne Indije, kjer se prepletata bajno bogastvo in neizmerna revščina, visoka tehnologija in starodavna duhovnost, delovanje pravne države pa je stisnjeno v krču najbolj surove korupcije.

Zgodba se začne z umorom mlade študentke in natakarice, ki jo ustreli mlad bogatunski podjetnik, sin notranjega ministra, ker mu pač ni želela postreči pijače po koncu odpiralnega časa. Pokvarjeni sinko, ki je bil že rojen z zlato žlico v ustih, nato pa je najprej očetovo bogastvo in moč, pozneje pa tudi svoje lastno, neobzirno izkoriščal. Že v preteklosti je zagrešil več kaznivih dejanj, tudi povzročitev smrti zaradi divjanja v svojem BMW-ju, vendar za svoje zločine ni nikoli odgovarjal. Sedaj proti njemu sprožijo sodni proces, na katerem pa številne priče po zaslugi mogočnega očeta spremenijo svoje mnenje, tako da kljub neznanskemu ogorčenju javnosti s sodišča odkoraka svoboden. Da bi proslavil zmago, priredi veliko zabavo, na kateri ga pa nekdo ubije. Policija aretira šest osumljencev, vsi so se nahajali na zabavi, vsi so bili oboroženi in vsi so imeli motiv. Morilec bi lahko bil podkupljivi državni uradnik, ki se skozi dolga leta brutalno okoriščal z vsemi, ki so bili pod njim, ter vneto sklanjal glavo pred tistimi nad njim, po upokojitvi pa ga začne obremenjevati nenavadna psihična motnja. V situacijah ekstremnega stresa si začne domišljati, da je inkarnacija Mahatme Gandhija in se tako tudi obnašati, torej povsem nasprotno, kot je bila sicer vajena njegova okolica. Osumljena je tudi bolivoodska igralka, ena največjih indijskih filmskih zvezd, ki bi se lahko bogatašu maščevala iz osebnih razlogov. Ali pa droben tatič in reven tempeljski čistilec, ki se je po naključju polastil mafijskega denarja, začel igrati vlogo premožneža, se zaljubil v umorjenčevo sestro, mimogrede pa še ugotovil, da je bogatašek zakrivil smrt njegovega očeta. Med osumljenci je tudi ameriški turist, ki si je v Indiji iskal ženo in doživel popolno prevaro. Ta je najbolj karikirani literarni lik, kar morda kaže na avtorjev odnos do ZDA. Aretirali so še preprostega in poštenega pripadnika starodavnega plemena, ki se je na prigovarjanje pokvarjenega socialnega delavca odpravil na več tisoč kilometrov dolgo pot, da bi našel ukradeni plemenski totem. In ne nazadnje bi škandaloznega sina kot oviro svojega političnega vzpona lahko ubil tudi lastni oče. Seveda je pravica slepa, v Indiji še posebej. Kot krivega prepoznajo najbolj nedolžnega in moralno tudi na sploh najmanj oporečnega, ki tudi tragično konča. Najlaže se je pač lotiti najšibkejšega.

A to še ni konec, Swarup pripelje do etično sprejemljivega zaključka, ko pravici le nekoliko odgrne prevezo, slovenskega bralca pa spravi stisko, ko ugotovi, da precej patologije iz opisanih družbenih razmer najde tudi na domačih tleh.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Šest osumljencev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 124
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi