Ledeni teden : roman

Žanrdružbeni roman, erotični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Jaroslav Skrušny
Ključne besede Odnosi med spoloma, Moški in ženske, Odnosi, Ladje, Plovba
Število strani

285

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Na krovu ladje, ki iz Marseilla pluje proti Istanbulu, se srečata dva para: invalidni Franz s prelepo in precej mlajšo ženo Rebecco ter zaročenca Didier in Béatrice. Franz povabi Didierja v svojo kabino, kjer mu zelo podrobno opisuje prvo srečanje na pariškem avtobusu s čudovito Rebecco in njun nadaljnji odnos. Franz je čedalje bolj vsiljiv in s svojim pripovedovanjem nastavlja tudi pasti drugemu paru. Roman prinaša nešteto presenečenj, popestrenih s sočnim besednim zakladom. Zaplet je razdeljen na pet poglavij, ki ustrezajo petdnevni plovbi. Vrhunec predstavlja silvestrski večer, kjer vsi akterji pokažejo svoje prave karte. Original je v francoskem jeziku pod naslovom Lunes de fiel izšel leta 1981. Leta 1992 je Roman Polanski po romanu posnel film z naslovom Bitter moon.

Glej tudi:

Rebecca je bila zame natanko to, kar sem bil jaz zanjo: grob udarec, piš vetra, ki pomete vse pred seboj. In ta neukročena sila se je zdaj, ko ni imela drugega cilja, obrnila zoper naju. Plohe, siloviti nalivi, ki sva jih počasi kopičila, so na lepem izbruhnili v divja neurja. Ljubico, ki sem jo najprej ustoličil na oltar, sem zdaj surovo odstavil, iščoč novega malika. Ker trenutki nebrzdanega veselja radi prebudijo običajno speče sile, se lahko čez noč sprevržejo v kruto nasilje. Ni je streznitve brez gneva. Punco sem obtoževal, da mi ne drami dovolj strasti, na trenutke sem si naravnost želel, da bi zmogla dovolj spodobnosti in sama odšla. Brž ko je nisem več tako strastno ljubil, sem jo skoraj mrzil, in ker je sprevrženost vsrkala vse najino sovraštvo, se je sprevrgla v hudobijo.
(str. 77)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ledeni teden : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja