Za vrati azila : pogled prostovoljke

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Medkulturnost, Osebna doživetja, Slovenija, Prostovoljno delo, Humanitarna pomoč, nezakoniti migranti, Spomini, Medosebni odnosi, Begunci
Število strani

93

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Plemenitost nesebične pomoči

Maja Sotenšek se je kot avtorica že predstavila s knjigama Airbnbjevske zgodbe in Zbiralka terapij, po katerih ljubitelji dobre literature z užitkom posežejo. Avtorica je v ljubljanskem azilnem domu delala kot prostovoljka, zanimive in žalostne usode migrantskih družin, popisane v pričujoči knjigi, so se je globoko dotaknile. V uvodu Sotenškova piše, da je nekoč potovala po vzhodu, v odročnih in turistično nerazvitih krajih je bila deležna toliko topline in prijazne pomoči, da se je sedaj čutila dolžno trpečim ubežnikom v Sloveniji povrniti z vsaj nekaj gostoljubja in srčnosti. Zgodbe migrantov različnih narodnosti, s katerimi se je Sotenškova iskreno spoprijateljila, opisi njihovih stisk in neverjetnega poguma so branje, ki v človeški duši prebujajo občutja sočutja in človečnosti. Čeprav kratka, si knjižica zasluži pozornega branja, ki bo Slovence (vsaj nekatere, upajmo) razbremenilo predsodkov in nepotrebnega obsojanja.

Tudi Ali je zelo bister in uspešen v šoli, nadarjenost kaže na mnogih področjih. Vidiš, begunec, vendar najboljši v razredu, učiteljica ga ima tako rada, ne more skriti ponosa Hanad. (str. 28)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Za vrati azila : pogled prostovoljke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja