Puščavska roža : nenavadno potovanje puščavske nomadke

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2005
Založba
Prevod Alenka Moder Saje
Ključne besede Družbeni položaj, Obrezovanje, Spomini, Ženske
Število strani

227

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Nekega dne sem preprosto odšla in se nisem vrnila.

V Puščavski roži spremljamo pretresljivo življenjsko zgodbo Waris Dirie, ki se je rodila v tradicionalni somalijski družini plemenskih nomadov. Waris je že pri rosnih letih videla in doživela precej stvari, ki jih kot majhna deklica ni razumela. Med najbolj krute sodi obrezovanje, ki ga je doživela v starosti petih let. V Somaliji verjamejo, da je potrebno dekle »popraviti«, saj bo le na tak način vredna svojega bodočega moža. V primeru, da dekleta ne bi šla čez ta postopek, se ne bi mogla poročiti, temveč bi jih nemudoma izgnali iz vasi. Ko je bila Waris stara trinajst let, je oče domov pripeljal moškega, ki je bil star najmanj šestdeset let, ter ga predstavil kot njenega bodočega moža. Zanjo je bil pripravljen plačati pet kamel. Vnaprej dogovorjena poroka s starejšim moškim je bila za Waris preveč, zato se je odločila, da bo pobegnila. Tekla je stran od svoje družine, stran od krute Somalije, stran od vsega kar je do tedaj poznala. Skozi knjigo spremljamo kaj vse je doživela na tej dolgi poti v svobodo, ki jo je naposled pripeljala v London, kjer se je morala znajti v okolju, ki ga ni poznala.

Waris Dirie je spregovorila o obrezovanju in delila svojo zgodbo s svetom. Želela si je, da bi knjiga pomagala odpraviti krut obred, zaradi katerega deklice velikokrat tudi umrejo. Po knjigi je bil leta 2009 posnet tudi film z enakim naslovom.

Glej tudi:

“Med takim dremežem me je zbudil lev. Takrat nisem več mislila na prostost; samo domov k mami bi rada šla. Bolj kakor hrane in vode sem si želela mame. In čeprav je bilo za nas nekaj čisto običajnega, da kakšen dan ali dva ne jemo ali pijemo, sem vedela, da ne bom več dolgo zdržala. Tako slabotna sem bila, da sem se komaj premikala, noge sem imela tako razpokane in boleče, da je bil vsak korak muka. Ko se je lev usedel predme in se obliznil, sem se že vdala. Če me bo hitro pobil, me bo rešil muk.” (str. 16)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Puščavska roža : nenavadno potovanje puščavske nomadke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 211
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 15