Za vrati azila [Elektronski vir] : skozi oči prostovoljke

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede migrantska politika, Migracije, zakoni o tujcih, Evropa, azija, Kulturne razlike, Gostoljubje, Bližnji vzhod, migranti, prostovoljstvo, azilni domovi, odnos do tujcev, migrantski tokovi, Afrika
Število strani

93

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Maja Sotenšek je dolga leta delala kot knjižničarka v ljubljanskih knjižnicah. Kot navdušena popotnica je prepotovala dežele, o katerih lahko navadni smrtniki samo sanjamo. Popotnikom od drugod je doma nudila gostoljubje jih popeljala po Sloveniji in jim razkazala lepote naše dežele. Potovala je tudi skupaj s hčerko Brino. Zato ni čudno, da sta se takoj obe vključili v prostovoljno delo z migranti in ga predano opravljali.
Sodelovali sta pri sprejemu migrantov, delili hrano, vodo, odeje… Zanimala ju je problematika beguncev, tako s pravnega kot s človeškega vidika. Maja je kot knjižničarka v azilnih domovih otrokom pripovedovala pravljice in imela skupaj z njimi ustvarjalne delavnice. V tej knjigi nas popelje po poteh spoznavanja njihovih osebnih zgodb. Zanima jo, kateri so motivi, ki so jih prisilili v migracijo, kaj in koga so zapustili v domovini, kakšna je bila njihova migrantska pot, kaj vse so na poti doživeli, kako smo jih sprejeli in obravnavali v Sloveniji, kakšni so njihovi pretekli spomini, cilji in želje za prihodnost. Knjiga je napisana z veliko mero empatije in tenkočutnosti, lepi so opisi narave, njen globoki vpogled v človeško psiho in notranje dogajanje v človeku pa vedno znova preseneča. Knjiga, ki vam bo odprla nov pogled na migrantsko problematiko, pogled sočutnega in razumnega človeka brez predsodkov. Na voljo je v tiskani in elektronski obliki.

Nasl. z nasl. zaslona. , Moj pogled / Brina Sotenšek. , Opis vira z dne 27. 7. 2023.

“Ko sem se na Dobovi prvič tako od blizu soočila z eksodusom, z onemoglimi starci, invalidi, mladimi prezeblimi poševnookimi Hazari, omikanimi Sirci, prezeblimi dojenčki na rokah zbeganih mamic, vedno rasigranimi otroki, ki so se lovili med nogami žensk v pisanih plemenskih oblačilih – z neskončno mavrico žalosti, obupa in tudi pričakovanj, upanja in zaupanja v boljšo prihodnost, se je zdelo, kot da opazujem biblični prizor izpred tisočero let. Videla sem starce iz osamljenih afganistanskih hribov, ki jih je že na poti razjedalo domotožje, saj je njihov svet tako poseben in nenadomestlji, da je vsak korak, ki jih vodi proč od doma, le korak v napačno smer; pa tudi omikane mlade pare, ki so se z upanjem in strastjo podajali v novo življenje.
Mnogi na tej turobni poti so se še predobro zavedali, da ostaja sreča daleč za njimi. Zapustili so nekoč tako toplo vzdušje preprostega življenja, pisani vrvež glasnih bazarjev, osupljive razglede nedotaknjene pokrajine in včasih celo svoje ljube – da bi jih zamenjali za sivo brezdušnost okolja, ki jim bo vsakodnevno sporočalo, da so le tujci…” se si zapisala med redkimi trenutki počitka na peronu postaje Dobova. (str. 68-69)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Za vrati azila [Elektronski vir] : skozi oči prostovoljke.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Manca Šetinc Vernik, Alenka Gorjan, Nora Kriechbaum, Ingrid Maraspin, Dino Sinanović, Almin Sitnić, Ivona Mandić, Emina Čobo, Darinson Palacio, Azra Zahirović, Christopher Chukwudi Chime, Dino Sinanović, Estefania Cavalie, Giorgio Barbato, Katerina Kočkovska Šetinc, Huriye Arikan, Lejla Nametak, Mariana Pfenniger, Merisha Čomor, Ulrike Eveline Dziurzynski, Sonja Graf, Špela Pahor, Nathalia Valderrama

Nekoč je bil dom : zgodbe selitev, ki jih piše podnebna kriz [...]