V pekel in nazaj

4,2
(11)
Žanrspomini
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Herbert Grün
Ključne besede Spomini, Ženske, Vojna, Večkulturnost, Islam, Francoski izseljenci
Število strani

185

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Ko v pekel vstopiš po svoji volji

Avtorica je prvih devet let življenja preživela v Kamerunu, v varnem zavetju ljubeče matere in številnih sorodnikov, v prijetni hiši, kjer ni manjkalo ničesar. Po nenadni materini smrti je od žalosti strto dekletce v Pariz vzela njena že odrasla, poročena sestra. Huda depresija, občutja izkoreninjenosti ter obupno iskanje smisla življenja Sophie, zdaj že tridesetletno žensko z dobro službo, skrbnim možem in ljubkim sinkom, pripeljejo do katastrofalnih odločitev. Sprejme islamsko vero ter pod vplivom treh islamskih ekstremistov, brez moža, le s štiriletnim sinom odpotuje v Sirijo, kjer naj bi kot prostovoljka delala v lokalni bolnišnici. Tam Sophie spozna, da je prestopila vrata pekla, iz katerega je rešitev pravi čudež.

“Hugo, ne smeva zganjati hrupa. Vrnila se bova k očku. Ampak če to želiva, morava biti zelo pridna. Razumeš? Hudobni strici nočejo, da bi videla očka. Zato bova tiho. Prav?” Moj malček močno pokima in stiska ustnice: niti pisnil ne bo. Prisluškujem zvokom na stopnišču. Na stopnicah nad najinima glavama se zasliši moški korak in se oddalji. Sklenem, da bova počakala na molitev. Celo trgovine morajo takrat zapreti izložbe. Patrulje morajo strogo nadzorovati, da se upošteva ta predpis. V teoriji zamudnike čaka pretepanje s palico, toda najpogosteje je kazen sestavljena iz udarcev s šibo, globe in obvezne indoktrinacije. (str. 133)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V pekel in nazaj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 66
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 12