Za oženit

Žanrljubezenski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Nataša Müller
Ključne besede Družina, Ljubezen, Odnosi med spoloma, Poroka, Resničnostni šov
Število strani

487

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prevzetnost in pristranost za 21. stoletje

Leta 1813 je avtorica Jane Austen prvič izdala roman Prevzetnost in pristranost. Več kot 200 let kasneje je doživel predelavo. Jane, učiteljica joge in novinarka Liz živita daleč stran od svoje družine. Najstarejši od petih hčera v družini Bennet se v New Yorku približujeta štiridesetim letom s polno hitrostjo. V rodni Cincinnati se preselita zaradi zdravstvenega stanja gospoda Benneta. Njuna mati, Sally, ne more odpovedati organizacije kosila za žensko zvezo, mlajše tri sestre pa znajo skrbeti le zase. Jane in Liz postaneta veliko več, kot skrbnici za očetovo zdravje. Gospa Bennet se že dolga leta trudi, da bi v zakon oddala katero od petih neporočenih hčera. Najstarejši, ki sta domov prišli s številnimi skrivnostmi, hitro vpadeta v mamin načrt. Ta se zavzeto trudi, da bi napredovala po družabni lestvici. Uspe ji urediti povabilo na piknik, kjer se poti Bennetovih prekrižajo z najbolj zaželenim zvezdnikom resničnostne oddaje. Dr. Bingley, ki je nastopil v zadnji sezoni Za oženit, se je brez srčne izbranke vrnil v Cincinnati ter se zaposlil v tamkajšnji bolnišnici, kljub temu da ni navdušen nad medicino. To pa ne velja za njegovega prijatelja, nevrokirurga Fitzwilliama Darcya, saj mu kirurgija in raziskovanje predstavljata večni izziv. Ob številnih zapletih, presenečenjih in spoznanjih, kako slabo gre družini Bennet, Jane in Liz v Cincinnatiju najdeta tisto, kar nista iskali.
Ljubezenski roman ameriške pisateljice in kolumnistke Curtis Sittenfeld, rojene v Cincinattiju, je eden izmed šestih predelanih romanov v Projektu Austen. Gre za predelavo romanov iz devetnajstega stoletja v današnje obdobje. Tako kot roman Za oženit (Eligible) so se tudi njena ostala dela uvrščala na sezname uspešnic. Prvo nagrado za leposlovje (Seventeen magazine’s fiction contest) je osvojila pri sedemnajstih letih. Predstavljen roman je prvi od avtoričinih petih, ki je preveden v slovenščino.

“Zakaj sta se s Caroline razšla, ko sta hodila?”
“Zakaj se dva razideta? Nisva bila za skupaj.”
“Si bil kdaj poročen?”
“Ne. Ti?”
“Ne, ampak nekaj je,” je rekla Liz. “Ti si – oprosti za izbiro besed – zelo za oženit. Ni ti treba hliniti skromnosti, ker vem, da se tega zavedaš. Jaz sicer ne bi nikoli hodila s tabo, res pa je, da si visok, da si hodil v dobre šole in da si zdravnik. Za povprečnega opazovalca, ki ne ve, kakšen nadut elist si, si prava terna. Če bi hotel, bi se lahko poročil ali vsaj imel punco. In ne izgovarjaj se na dolg delovnik, ker si ljudje vzamejo čas za tisto, kar hočejo.”
“Si ti trenutno samska?”
Vprašanje je bilo nenavadno, še pred nekaj dnevi bi rekla ne. (str. 240)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Za oženit.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 79
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi