Vsi so zaposleni

Žanrkratka zgodba, ljubezenski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Nadja Dobnik
Ključne besede Družina, Matere, Moški in ženske, Otroci
Število strani

109

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Ljubezen je v zraku!"

Christian Bobin ne more skriti, da je po duši pesnik. Tak je tudi njegov roman Vsi so zaposleni – poetičen. Ariane je snažilka, ki se rada smeji, rada pleše, rada sanja, ljubi življenje in otroke. Zaželi si otroka in sanja. Ko se zaljubi, smrči in lebdi v zraku pod stropom, potem pa se rodi otrok. Deklica Vrtiljak, deček Boben in deklica Gambera imajo vsak svojega očeta. Prva dva očeta odideta, s tretjim se Ariane poroči. V Arianini hiši prebivata še maček Rembrandt in kanarček Van Gogh, ki se spuščata v zanimive filozofske pogovore, za smeh in zapravljanje časa pa poskrbijo še njeni sosedje in delodajalci.

Ariane je pila, plesala, se smejala. Modra obleka, rdeče srce. Lepa poroka. Pijača, ples in zaupnosti. Za to priložnost so najeli grad. Grad je morda pretirano – malo večjo kmetijo z velikimi sobanami, debelimi zidovi in nizkimi stropovi. Ariane je veliko pila, veliko plesala in se še več smejala. Nikoli ni nikomur uspelo, da bi jo vzgojil, da bi ji privzgojil lepo obnašanje. Lepo obnašanje je žalostno obnašanje. Ariane pa ni bila nadarjena za žalost. Ljubila je in želela je. Vse drugo je bilo brez pomena.
Življenje je tako kratko. Daj mi, kar imam rada. In rada imam samo resnico. Daj mi, kar si, ne meni se za tisto, kar so te naučili učitelji, pozabi, kaj se spodobi. To je bila Arianina čarobnost: čudežna polnost prisotnosti, sveža, preprosta, poenostavljena. Vzameš me, zapustiš me, predvsem pa mi ne soliš pameti, ne razlagaš mi, kakšna bi morala biti. Tudi jaz sem božji dar, tako kot ti. In o darovih se ne razpravlja. Življenje se odvija tako hitro, nekaj zanosa je pa že treba vnesti, ni res? Vsa Ariane je bila polna takih misli. Moža si je izbrala med desetimi možnimi.

»Stopila sta drug k drugemu, vsak je v dlaneh držal rdeče srce. Objela sta se, nato je Arianino srce padlo v razprte prsi gospoda Armanda, pluf, in srce gospoda Armanda je zdrsnilo v razpoko pod Adianino levo dojko, pluf.«

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsi so zaposleni.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja