Moje življenje kot abeceda

Žanrmladinski roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2017
Založba
Prevod Tadeja Spruk
Ključne besede Altruizem, Dekleta, Družina, Odraščanje, Otroci in odrasli
Število strani

227

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

“A kot abeceda.” Tako začne o svojem življenju pripovedovati dvanajstletna Candice. Zavzeto in predano se tako kot vsega, kar počne, loti domače naloge: za vsako črko abecede napisati nekaj o sebi. Bralcu se predstavi res posebna deklica, bistra, čuteča in pogumna. Odtujena svetu tehnologije se posveča tistemu, kar v življenju šteje največ. Zaveda se svojih težav z osebnimi stiki, razumevanjem prenesenih pomenov, nekoliko čudaško naravo, ampak se s tem ne obremenjuje. Čeprav ji sošolci prilepijo etiketo P. P. (kratica za posebne potrebe) ali ji kdo navrže, da ni morda avtistka, sama zase pravi, jaz sem jaz, ter vsem zbadljivcem zrelo odgovarja: “Vsi smo posebni in vsak ima svoje potrebe.” Njena pripoved je obarvana s humorjem in bogatim besediščem (slednje je zasluga zvestega prebiranja slovarja ter romanov Charlesa Dickensa), hkrati pa tudi zelo osebna in bridka, ko se dotakne izgube, s katero se je soočila njena družina. Candice se na vso moč trudi pregnati žalost, ki jih je obkrožila. In med njenimi najdražjimi sprva nekoliko obotavljivo, nato pa čisto jasno zazveni smeh. Roman o odraščanju izpod peresa avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga je prejel različne nagrade za mladinsko literaturo.

Glej tudi:

“Moja družina. Mami, oči in bogati stric Brian. Vsekakor gre za zapleteno zgodbo in vseh najmanjših podrobnosti ne poznam. Pravzaprav ne poznam niti številnih velikih podrobnosti. Vsi so se zelo potrudili, da bi ostala v nevednosti. Mislim, da vsi mislijo, da me tako varujejo. Toda morala bi živeti v svinčeni krsti, da mi ne bi bilo jasno, da so vsi grozljivo nesrečni. Vprašala sem mami, ki je rekla, da je odtlej preteklo že veliko vode. Nekaj časa sem premlevala o prizorih s čebri in konzolami (saj vem, da se tako samo reče, a včasih si ne morem pomagati). Oči si zlovešče godrnja v brado, a ne reče nič določenega. Bogati stric Brian pravi, da prestajamo viharne čase.” (str. 25)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moje življenje kot abeceda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 73
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja