Vsak ima svojo zgodbo, ta je moja

Žanresej, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2014
Založba
Ključne besede Spomini
Število strani

140

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Metka Klevišar (roj. 1944), zdravnica in publicistka, je od 1974-1994 delala na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer se je srečevala s hudo bolnimi in njihovimi svojci. Te izkušnje so jo vodile k ustanovitvi društva Hospic, katerega poslanstvo je spremljanje umirajočih in njihovih svojcev. Sama zelo preizkušena (na začetku študija medicine je zbolela za multiplo sklerozo) in postavljena v središče zahtevnih človeških zgodb na prehodu iz življenja v smrti je dozorela v zelo modro osebnost, ki je v družbi pustila in pušča močno sled, zato ne čudi, da je postala Slovenka leta 1995. V slovenski prostor se je zapisala tudi prek številnih objav: nekatere povzemajo njene izkušenje iz poklicnega in družbenega udejstvovanja, druge so bolj refleksivne in spominske narave: Kako udomačiti bolezen, Spremljanje umirajočih …

Njena knjiga Vsak ima svojo zgodbo, ta je moja je nastala ob avtoričini 70-letnici in prinaša
prerez Metkine življenjske poti, od otroštva v stanovanju na železniški postaji v Ljubljani, prek mladostniških let in študija medicine, do ustanavljanje Hospica, vse do upokojitve in soočanje s starostjo. 2. del vsebuje avtoričine dnevniške zapiske iz. leta 1993 (leto pred upokojitvijo), 3. pa nekatere prispevke iz rubrike v Družini z naslovom Čisto vsakdanje stvari (od leta 1990 do 2013). Gre za preproste, vsakomur razumljive zapise, ki presenečajo s svojo pronicljivostjo in življenjsko modrostjo.

Ljudi, ki živijo z enim samim scenarijem, verjetno niti ni tako malo. Tudi družba, v kateri živimo, je bolj naklonjena enemu samemu scenariju. Živeti zdravo in ostati čim dlje mlad in zdrav. Zato pa je seveda stiska toliko večja, ko se življenje odvija po svoje in se prav nič ne zmeni za njihov edini scenarij.
V vsaki življenjski situaciji bi bilo dobro imeti dva ali več scenarijev, ob bolezni pa je to še prav posebej pomembno.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsak ima svojo zgodbo, ta je moja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja