Srečanja v Piranu: življenjske pripovedi prebivalcev Pirana

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPiran = Pirano, 2007
Založba
Ključne besede Etnologija, Obalna regija, Spomini
Število strani

319

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

“Zazrite se v stvarnost, ki jo živite. Zgodbe, ki jih boste našli v njej, ne morejo nikoli priti iz knjig. Izhajajo iz pripovedi prič.” Tako je Špela Pahor v uvodu citirala misel iz knjige Ženske, ki tečejo z volkovi, kar je bila pika na i, da se je lotila zbiranja življenjskih pripovedi Pirančanov. Tako je nastala njena etnološka diplomska naloga z naslovom Po poti nekaj življenj – življenjske zgodbe Pirančanov (2006), ki je bila izhodišče za pričujoče delo. Temu sta sledili še dve knjigi: Srečanje v Piranu 2 (2011) in Srečanja v Piranu 3 (2014). Mesto Piran pa je avtorica prikazala skozi življenjske pripovedi njegovih prebivalcev tudi v svojem magistrskem delu (2016).

23 pričevanj, 23 življenjskih usod, 23 intimnih zapisov bralca popelje v skrivnost človeške duševnosti, v unikatnost vsake življenjske zgodbe. Vse skupaj pa tvorijo zanimiv mozaik piranske, predvsem etnološke zgodovine 20. stoletja. Mdr. je veliko povedanega o času 2. svetovne vojne (tudi o obdobju po njej), ko se je iz Pirana izselilo veliko pripadnikov italijanske narodnosti. V prazna stanovanja pa so se naselili ljudje iz drugih koncev Slovenije pa tudi iz bivše Jugoslavije. Tako smo priča bogastvu različnosti (v narodnostnem, poklicnem, socialnem … pogledu), vse zgodbe pa povezuje ljubezen do Pirana. Čeprav brez težav (npr. infrastrukturnih) ni šlo in ne gre, pa je, kot je povedal eden od informatorjev, “Piran tako lep, da vse te težave premagaš.”

Posebno v jeseni so nadvse lepi sončni zahodi, pordeči vse obzorje. Morje sem vzljubila v nekaj letih. Bolj me je pritegoval ozeleneli hrib. Sem pa premagala domotožje po moji Dolenjski. Zanimivo je opazovati, kako pristajajo večje ladje, kako priplujejo v pristanišče in izplujejo. Lepše od motornih čolnov, ki so hrupni, so jadrnice, manjše in velike, posebno še, če jih je večje število. Opazujem še ribiške barke in ribiče pri njihovem delu. Pregledajo in krpajo mreže. Pregledajo, kaj vse so ulovili. Izredno zanimiv je pogled na raznolikost dimnikov, teras. Komaj uganeš, h kateri ulici spadajo.
(str. 184-185)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Srečanja v Piranu: življenjske pripovedi prebivalcev Pirana.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja

Manca Šetinc Vernik, Alenka Gorjan, Nora Kriechbaum, Ingrid Maraspin, Dino Sinanović, Almin Sitnić, Ivona Mandić, Emina Čobo, Darinson Palacio, Azra Zahirović, Christopher Chukwudi Chime, Dino Sinanović, Estefania Cavalie, Giorgio Barbato, Katerina Kočkovska Šetinc, Huriye Arikan, Lejla Nametak, Mariana Pfenniger, Merisha Čomor, Ulrike Eveline Dziurzynski, Sonja Graf, Špela Pahor, Nathalia Valderrama

Nekoč je bil dom : zgodbe selitev, ki jih piše podnebna kriz [...]