Brezsladkorna vila: baletkina zmaga nad sladkorno boleznijo: spomini

Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Emi Malačič
Ključne besede Spomini, Balet, Sladkorna bolezen
Število strani

241

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avtobiografija primabalerine svetovno znanega newyorškega baletnega ansambla je navdihujoč zapis velike plesalke, ki je pri 21-letih, na višku svoje poklicne poti, izvedela za svojo sladkorno bolezen. Soočenje s to resno diagnozo je bilo za Zipporo težka preizkušnja, saj je bilo lovljenje krhkega ravnotežja sladkorja v krvi med vajami in predstavami zelo zahtevno. Najprej ji je ta bolezen prinesla sram, nato pa se je postopoma naučila, koliko inzulina potrebuje, da zmore biti kos vsem naporom.

Knjiga prinaša marsikatero dilemo in stisko, v kateri se znajde sladkorni bolnik, tako da je zelo primerno branje za vse, ki se spopadajo s temi bolezenskimi težavami. Kot pravi dr. Iztok Štotl s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni iz UKC-ja Ljubljana: “Pripoved primabalerine Zippore Karz je pozitivna življenjska zgodba, ki dokazuje, da sladkorna bolezen ne pomeni konca sveta. Motivacijsko branje sladkornim bolnikom sporoča, da je kljub bolezni mogoče živeti polno in razgibano življenje.”

Potrebovala sem nekaj sladkega in to takoj. Takrat še nisem vedela, da bi morala s seboj vselej nositi kaj sladkega. Stekla sem k avtomatu s prigrizki, stlačila vanj drobiž in polokala pločevinko pomarančnega soka.
Čez nekaj minut sem odkorakala v dvorano za priprave odločena, da nihče ne sme opaziti mojega rahlega tresenja. V nekaj minut bo sok prišel v moj krvni obtok in vse bo v redu.
(str. 141)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1