Ne povej mami

Žanrdružbeni roman, realistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLenart, 2019
Založba
Ključne besede Mariborčani, Družina, Izseljenci, Družinski odnosi, Družba, 20. stoletje, Družbene razmere
Število strani

159

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zidovi! Vidni ali nevidni, vseeno so. Dlje časa stojijo, težje jih je porušiti.

Pero avtorice iz štajerskih logov je v svojevrstnem slogu orisalo Maribor sredi 20. stoletja. Boleča podoba mesta, ki nanj sploh ni več spominjala, je skladno z bralčevim nasmehom ponovno vstala iz pepela ter stopila na pot razcveta industrije, hlastajoč za boljšim jutri. Sredi tega je Cecilija Novak v svojem tretjem romanu razvila ljubezensko zgodbo »Prlečke« Jožefine in nenehno skrivnostnega Jakoba. Tek matere po šestih porodih, izgubi dveh sinov, razpeti med delom v tovarni, na njivi in skrbi za družino, spominja na krik po sreči, ki ga je Ivan Cankar umestil na klanec. Pasivnost, ki veje skozi neizprosne oči Jakoba, materina nemoč in razmere hitro poženejo sinove čez prag. Motiv izseljenstva s spretno vpletenimi historičnimi dejstvi je prikazan tako realno, da prepriča še tako mimobežne oči bralca. Drobci prleškega narečja, pridih tujine skozi nekaj angleških besed pa ustvarijo živ kontrast. Za temo brezupa se vendarle zasluti iskrica in na mizi se občasno znajde večji kos kruha, kot so ga bili vajeni. A česa se torej ne sme povedati mami?

Draga mama, dragi vsi domači!

Sem živ in zdrav. V emigrantskem centru v Nemčiji so nas razvrstili v skupine.
Tiste s poklicem je bila pripravljena sprejeti Nova Zelandija. Odločil sem se zanjo. Ja, celo možnost izbire so nam ponudili. Velikanska ladja me je popeljala na ta konec sveta, kjer že spoznavam na novo odkrit svet pomorščaka Jamesa Cooka. Tukaj ni bilo vojne. Znašel se bom, ne skrbi, mama.

Vse vas lepo pozdravljam,
Rihard

Ob branju Rihardovih besed se je materina žalost pomešala s kančkom olajšanja. Saj ni vedela, kako daleč na drugem koncu sveta leži ta Nova Zelandija in kako je z vseh strani oblita z morjem. Še nikoli prej ni slišala zanjo. (str. 43)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne povej mami.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja