Vaške ptice

Žanrrisoroman, strip
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Dedki, koroška, Krize, Risanje, Umetniki, Ustvarjalni proces, Vnuki, Žalovanje, Zgodovina
Število strani

78

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Osvobodil sem skrito ptico in narisal njeno zamolčano pesem

Delo Vaške ptice je nadaljevanje avtorjevega striporomana Mestne ptice, čeprav ga lahko zlahka dojamemo kot samostojno delo. Ta pripoved v sliki in besedi je poetično umetniško delo, v katerem se avtor dotakne številnih tem. Zgodba ima dve glavni pripovedni izhodišči: mladi risar Ambrož bi moral založbi oddati naročeno knjigo, a se znajde v popolni ustvarjalni krizi – nedavna smrt deda, ki je bil prav tako risar in vnukov vzornik, je Ambroža močno prizadela. Med pregledovanjem dedovih stvari Ambrož na hrbtni strani fotografije, skrito med okvirjem in fotografijo, najde risbo ptice taščice, ki je ni narisala dedova roka. Da bi olajšala žalovanje, Ambroževa življenjska sopotnica Meta Ambrožu predlaga, naj za krajši čas odide na Koroško k babici, v dedovo rojstno vas. Bo Ambrož na Koroškem odkril zgodbo skrite risbe? Mu bo uspelo omiliti žalost in premagati ustvarjalno blokado? Gašper Krajnc je ustvaril čudovit risoroman, v katerem se zelo spretno prepletata ne samo zgodbi deda in vnuka, pač pa tudi številna druga čustva: bolečina izgube ljubljene osebe, razumevanje med partnerjema, ljubezen do narave in živali, ustvarjalna kriza … skozi utrinek osebne individualne zgodbe se razkriva kolektivna zgodovina: medvojna Koroška z nemško okupacijo, zamolčane družinske travme, teža povojnih časov in obremenjenost ter kljubovalna notranja moč ljudi, ki so v vojni odraščali. Tudi risbe so (enako kot zgodba) premišljeno dozirane, brez odvečnih elementov: barvno prevladujeta barvi narave – številni odtenki rjave in zelene, ki se jima pridružita le še bela in črna z odtenki od bledo peščene do sive ali bledo sinje, kar ustvarja zelo umirjeno, harmonično celoto. Na risbah, ki so zelo izrazne, so tudi nekateri tipično slovenski elementi (npr. lončena peč, kotna klop, ročna košnja trave, naglavna ruta …). Posebno mesto in simbolno moč imajo ptice (naslov, besedilo, npr. »tice ne pozabijo, to gre iz roda v rod«, poudarjene vrane v (bližajočih se) prizorih smrti). Knjiga je posebna tudi jezikovno: ob knjižni slovenščini v knjigi prevladuje koroško narečje, deli besedila so v nemščini (s prevodom v slovenščino na koncu knjige). Srce knjige je ohranjena skrita risba taščice – ta je ključ do dedove zgodbe, hkrati pa tudi nekakšna oprijemljiva papirnata čarobna koda za ljubezen do risanja, začetek dedove želje, da bi znal lepo risati, ista ljubezen do likovne umetnosti, ki jo v sebi nosi vnuk Ambrož. Vaške ptice so avtorjev tretji risoroman (pred tem sta izšli deli Franjo Malgaj, mladenič, ki ga je izbrala zgodovina – 2018 in Mestne ptice – 2020).

Glej tudi:

A misliš, če se ne boš spomno, da bo kaj manj bolevo? Zmerom bo bolevo. Dokler bojo tice pele, bo bolevo. Samo če boš pa pozabo … pol ne boš vedo, zaka boli. To je pa tribart hujš. (Str. 70)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vaške ptice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja