Sophiejina odločitev

Žanrpsihološki roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaMaribor, 1982
Založba
Prevod Janko Moder
Ključne besede Odnosi, Taborišča, Ženske
Število strani

729

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

24-25 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje po preživetju

Sophiejina odločitev je zgodba Sophie, ki je preživela grozovito koncentracijsko taborišče Auschwitz. Po koncu vojne se je preselila v New York, da bi zaživela novo življenje skupaj s svojo ljubeznijo, Nathanom. Toda njuno razmerje je bilo vse prej kot harmonično. Nathan je obseden s holokavstom, trpi za shizofreničnimi napadi in paranojo, povrhu vsega pa fizično napada Sophie ter jo obsoja varanja. Sophie, ki vso krivdo kljub nedolžnosti sprejema nase, se Nathanu ne postavi po robu, temveč trpi. Kmalu spoznata soseda Stinga, pisatelja, ki se zaljubi v Sophie in čez čas postane njena uteha in zaupnik. Stingo je tudi edini, ki mu je Sophie zmožna zaupati svojo zgodbo o času v Auschwitzu. Oče, mož in njuna otroka so bili ubiti v taborišču, sama pa je preživela tako, da je storila nekaj, kar jo zasleduje že vse življenje … Močan roman o življenju po preživetju je leta 1980 prejel tudi ameriško državno nagrado za književnost. Po njem je bil leta 1982 posnet tudi film, kjer je za glavno žensko vlogo oskarja prejela Meryl Streep.

“Tako dolga leta pozneje, leta 1945, ko je bilo vojne konec in sem se znašla v tistem centru za razseljene osebe na Švedskem, sem včasih pomislila nazaj v tisti čas, ko sta bila umorjena moj oče in Kazik, in premišljevala o vseh tistih solzah, ki sem jih prejokala, in se spraševala, zakaj navsezadnje se je moralo vse to zgoditi, in zakaj zdaj, ko je vse to za menoj, ne morem več jokati. Pa je bilo res tako, Stingo, nisem imela nobenih čustev več. Bila sem onkraj občutkov, kakor da sploh ni več solz v meni, da bi jih lahko škropila po tleh.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sophiejina odločitev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 120
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 16
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja