Tapir in zvezde

Žanrpravljica, pripovedka, mit, poljudnoznanstvena knjiga
Narodnostbrazilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1985
Založba
Ključne besede Antropologi, Indijanski miti, miti, Indijanci, Brazilija, Amazonski indijanci, šinguška plemena
Število strani

221

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Knjiga o kulturi amazonskih Indijancev v Braziliji

Bratje Villas Boas (Orlando, Claudio in Leonardo) so se pridružili nacionalni vojaški odpravi, imenovani “Brazilski pohod na zahod”, ki je imela namen kolonizirati notranjost dežele. Ko se je odprava razšla, so ostali v pragozdu, prevzeti od lepote in kulturnega bogastva območja, kjer so živela šinguška plemena. Hoteli so jih zaščititi pred belimi kolonizatorji, prekupčevalci z zemljo, senatorji, iskalci diamantov, lovci na kože in nabiralci kavčuka. Zaradi njihovih prizadevanj je območje Gornji Šingu (Alto Xingu) leta 1961 (takrat je umrl Leonardo) postal prvi brazilski indijanski narodni park. Orlando in Claudio Villas Boas sta bila dvakrat predlagana za Nobelovo nagrado za mir.
Knjiga je nastala na podlagi njihovih dnevnikov in oriše zgodovino, rituale, mite, simbole, materialno kulturo in družbeno ureditev šinguških plemen s tega območja. Risbe, ki ilustrirajo knjigo, je naredil Vakupija, pripadnik plemena Vaurov, ki je pero in papir uporabljal prvič v svojem življenju. V prvem delu je prikazana njihova zgodovina, v drugem so zapisani miti šinguških plemen. Le ti so živeli v skoraj popolni izolaciji od sveta, v ekološkem in družbenem ravnovesju, in so se zato izognili vsem oblikam moderne civilizacije. Izvemo veliko o njihovem načinu življenja, obredih, izročilu. Veliko je informacij o živalih, rastlinah in podnebju. Knjiga je tudi prikaz, kako Indijanci opazujejo svet okoli sebe – in kako znajo prepoznati vprašljivo naravo naše družbe, čeprav jim je ta tuja.


Prevod dela: Xingu the Indians, their myths. , 2.000 izv., Predgovor / Kenneth S. Brecher: str. 7-12.

“Na začetku je bil samo Mavucinim. Nihče ni živel z njim. Ni imel žene. Ni imel sina, niti sorodnikov. Bil je čisto sam.
Nekega dne je školjko spremenil v žensko in se poročil z njo. Ko se mu je rodil sin, je vprašal ženo: ‘Je moški ali ženska?’
‘Moški je.’
‘Vzel ga bom s seboj.’
Nato je odšel. Dečkova mati je jokala in šla nazaj v svojo vas, laguno, kjer se je znova spremenila v školjko.
‘Mi smo vnuki Mavucinimovega sina,’ pravijo Indijanci.”
(str. 47)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tapir in zvezde.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0