Odeje : roman v stripu

Žanravtobiografski roman, risoroman, strip
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Ključne besede Ljubezen, Mladostniki, Odraščanje
Število strani

582

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

19-20 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mladostna ljubezen v slikah

Odeje so že kar kultni avtobiografski risoroman. Opisuje mladostne (pre)izkušnje mladega Craiga, ki so značilne za mnoge mladinske romane: prva ljubezen, občutek izključenosti, zasmehovanje, nestrinjanje s starši, stroga vzgoja itn. Craig je umetniško nadarjen fant, ki rad riše in se upira strogi krščanski vzgoji svojih staršev. Na zimskih duhovnih vajah spozna Raimo, ki prihaja iz podobnega ozadja. Postaneta neločljiva in razmerje vzdržujeta prek pisem in telefona, Craig jo tudi obišče. Kot vsaka prva mladostniška ljubezen tudi ta ne obstane. Craig se na koncu odseli in distancira od stroge vzgoje ter najde svojo pot, kako vzdrževati svojo vero.

Na prvi pogled gre za tipičen mladinski (riso)roman, vendar ga odlikuje neka tenkočutnost in avtentičnost, preko katere se bralec zlahka identificira oz. se spominja lastnih sličnih mladostniških zagat in čustvenih pretresov. Roman je prejel tudi številne nagrade in pozitivne kritike.

“Včasih, ko se zbudiš, so ostanki sanj veliko privlačnejši od resničnosti in se jim le stežka iztrgaš. Potem se nekaj časa počutiš kot duh – samo na pol utelešen in nesposoben ravnanj s stvarmi okoli sebe. Ali pa te sanje preganjajo. Ves čas čakaš na naslednje. Ampak prebujanje je odvisno od spomina. Obredi so namenjeni utrjevanju spomina – prazniki so obredi s pomenom – letni časi pa merilo minevanja.”
(str. 572-575)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odeje : roman v stripu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi