Barjanski otrok

4,7
(13)
Žanrdružbeni roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2014
Založba
Prevod Tina Mahkota
Ključne besede Arheologija, Irska, Ljubezen, Politika
Število strani

327

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Toliko zgodovine!

V odličnem prevodu Tine Mahkota lahko beremo roman, za katerega še kako velja, da je brezčasen in hkrati neomejen z oznakami: za mladino, za odrasle. Barjanski otrok je roman za vse, ki ljubijo odlične zgodbe z zgodovinskimi ozadji. Te od bralca sicer terjajo miselni napor, a zgodovina naj bi vendarle bila naša učiteljica! Z odkritjem trupla Mel, kakor glavni junak Fergus poimenuje dekle, pokopano v barju, potujemo stotine let nazaj, v čas železne dobe. Tisto, kar Mel in njeno smrt opredeljuje, je posebnost, ki je njen svet ne zmore pravilno dojeti.S takšnim ali drugačnim dojemanjem resnice in dejstev, tudi človeških čustev, pa se prav tako ne zmorejo vedno spoprijeti prebivalci te in one strani meje med Severno Irsko in Republiko Irsko. 80.leta, v katerih živi osemnajstletni Fergus, so politično, vojaško, psihološko burna in kot taka tudi učijo, če le znamo in zmoremo slišati, videti, čutiti.

Glej tudi:

Najprej mu je padlo v oči, kako gladka lica ima. Koža okoli čeljusti je bila nagubana pod težo stoletij. Imela je markanten orlovski nos, ustnice pa zaprte in našobljene v poljub. Oko, ki je bilo vidno, je bilo zaprto, na glavi pa je imela nekaj, kar je bilo videti kot kos čepice iz volni podobnega blaga. Spominjala je na dekle iz prejšnjega stoletja iz pravljice za lahko noč, ki tesno pokrito leži v postelji. Kako drobna je bila. Fergus še nikoli ni videl bolj spokojnega izraza na obrazu.
(str. 105)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Barjanski otrok.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 107
Komentarji: 0
Število ocen: 13
Želi prebrati: 18
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 18

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja