Pod krošnjo stare jablane : zgodbe žensk z Vzhoda in Zahoda

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Darja Teran
Bojana Pavlič
Nuša Sreš
Nadja Jarc
Ključne besede Življenjska obdobja, Evropejci, Nasilje, Misijonarji, Hindujci, Življenje, Čustva, Življenjska modrost, Starši, Prostitucija, Telesa, Zgodba, Krščanstvo, Običaji, Kultura in religija, Ženske, Staroselci, Kultura, Splav (medicina), Otroci, Spolno življenje, Družina, Duhovniki, Slovenke, Odnosi med spoloma, Starševstvo, Indijci, Moški in ženske
Število strani

426

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodbe o ženskah izpod peresa neverjetne misijonarke

Marija Sreš je pogumna, iskrena, svobodna in samozavestna misijonarka, ženska, ki si je v 40. letih življenja in dela v indijski pokrajini Gudžarat pridobila izjemen uvid v kulturo, miselnost in običaje staroselcev. Ni jih prišla spreobračat, živela je z njimi kot sestra, mati in prijateljica. Ženske so ji zaupale mnoge osebne in družinske zgodbe, stiske in trpljenje, pa tudi radosti. Občudovala je njihovo moč in vztrajnost, s katero so premagovale težave. Ko se je vrnila v rodno Slovenijo, se je počutila tujko, saj se je v 40. letih veliko spremenilo. V tej knjigi sooča zgodbe žensk iz vzhoda in zahoda, njihov odnos do sebe, družine, otrok, poroke, spolnosti, dela in ustvarjalnosti. Marija Sreš se ne spreneveda, ve, da zna biti življenje umazano in krivično. Zapiše se ji tudi kaka prostaška beseda ali kletvica, o spolnosti govori neobremenjeno in iskreno, pozna človeška hrepenenja in želje po intimnosti, po prijateljstvu, ljubezni, nežnosti, zvestobi. Pozna bolečino neuslišane ljubezni, bolečino in ranjenost zaradi izdaje, prevare, nasilja, nespoštovanja ali osamljenosti. Prikaže različna stališča, ne obsoja nikogar, jasno pa ji je, da pomeni odgovorno ljubiti vse kaj drugega kot deliti si posteljo. Zelo je kritična do napak, ki jih opaža v Cerkvi, do tekmovalnosti, ljubosumnosti, hinavščine, sprenevedanja, želje po oblasti in moči. Od moških pričakuje, da bodo ženskam stali ob strani kot ljubeči in zvesti prijatelji.


Prevod dela: In the shade of the old apple tree. , 600 izv., Beseda pisateljice: str. 7-10. , Spremna beseda / Barbara Hočevar Balon: str. 11-12. , Spremna beseda / Danilo Jesenik: str. 13-15. , O avtorici: str. 423-426.

“Počasi pa je jeza splahnela in zamenjal jo je tihi mir, mir, ki sem ga vedno doživljala v enosti z odprto pokrajino in hribi okoli Sarki Limbdija. Lahko me spravijo stran od Sabarkanthe, sem rekla sama pri sebi. Nikoli pa ne bodo iztrgali teh preprostih ljudi iz mojega srca.
Globoko v sebi sem vedela, kakšen bo moj odgovor, ko bo prišla odločba.” (str. 54)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pod krošnjo stare jablane : zgodbe žensk z Vzhoda in Zahoda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi