Sprava : domačijski roman s poanto

Žanrdružbeni roman, domačijski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Partizani, Domobranci, Slovenci, Sprava, pogovor
Število strani

97

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Srečanje partizana in domobranca

Roman Sprava Mihe Mazzinija je odlična knjiga, ki obravnava težko tematiko, na trenutke pa je začinjena s ciničnim humorjem in z zelo dobrimi prispodobami.
Franc se po dolgem času vrača domov na obisk k bolehni mami. Ko se za las ogne dečku na cesti, z avtom pristane v jarku. Pozvoni pri bližnji hiši in odpre mu Tone. Med čakanjem na soseda, da se prebudi in mu pomaga avto potegniti iz jarka, se odvija zanimiva debata med »sovražnikoma«, med partizanom in belogardistom. Med njunim pogovorom v ciganskem naselju večkrat streljajo, pokajo v zrak in izvajajo rafal. Oba nosita iz vojnih in povojnih časov veliko »prtljage«. Tone je v Kanižarici skupaj z ostalimi partizani pobil za celo vas Ciganov. Spominja se, kako je želel ustreliti otroka. Franc je emigriral v Avstrijo, a se je kljub nenehnemu prilagajanju vedno počutil kot tujec. Po nekaj kozarčkih se oblečeta vsak v svojo poveljniško uniformo in želita nadaljevati pokol. Strinjata se, da to morata narediti za prihodnje rodove, zaradi ljubezni do naroda.

“Če jaz zdajle zgrabim orožje in odkorakam v cigansko naselje ter nadaljujem tisto, kar smo oboji počeli v mladih letih, bodo ljudje govorili, da se je staremu udbašu zmešalo. Če greva skupaj, partizanski in belogardistični oficir, sprva ne bodo razumeli, a v podzavest jim bova dala seme sprave, ki bo prej ali slej vzklilo. Doumeli bodo, da ne smejo izbirati močnega sovražnika, sploh, če jim je šibki vedno na voljo. In če ga ni, si ga je lahko izmisliti.” (str. 89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sprava : domačijski roman s poanto.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1