Samo en ples : zgodba Marte Paulin Schmidt – Brine

Žanrbiografski roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Izpovedi, Partizani, Partizanska umetnost, Ples, Spomini
Število strani

474

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

S plesom skozi življenje

Malina Schmidt Snoj v knjigi predstavi življenje svoje mame, Marte Pavlin Schmidt – Brine. Marta je bila pred drugo svetovno vojno obetavna plesalka modernega plesa v šoli plesne umetnosti Mete Vidmarjeve. Vojna vihra je Marto posrkala vase, postala je partizanka in članica znamenite kulturniške skupine 14. divizije. Ime je spremenila v “Brina”; to ime (ki je sedaj precej v uporabi) si je izmislila prav ona in po njem je tudi najbolj prepoznavna v slovenskem prostoru. Njeno pestro življenje je prepleteno z mnogo znanimi osebami, s katerimi je sodelovala. Njena največja strast pa je bil ves čas – ples. Po vojni sicer zaradi posledic poškodb nog ni več nadaljevala svoje umetniške poti, ostala pa je del slovenskega plesnega dogajanja kot pedagoginja in koreografinja. Napisala je tudi precej strokovnih priročnikov na to temo.
Biografija je zapisana na podlagi stvarnih zgodovinskih podatkov in dejstev, dodatno obogatena pa je s spomini avtorice na svojo mamo.

Metine šolske ure so se začenjale z uglaševanjem skupine: vrstili so se koraki, teki, nihanja, vzmahi, skoki, vrtenja … Vse te plesne vaje so zahtevale dobro fizično in psihično kondicijo. Spremljal jih je njen značilni boben(ček) ali gong, pri čemer je Meta (po)kazala le posamezne plesne elemente, ki so temeljili predvsem na “vzmahu”, tako imenovanem “švungu”, liniji rok, nog in celotnega telesa, iztegnjeni daleč v prostor, tako da je telo – kot je bilo videti – v svojem sproščenem zamahu kar ‘letelo’. (str. 94)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Samo en ples : zgodba Marte Paulin Schmidt – Brine.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 94
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0