Spoštovani žužki in druge srhljive zgodbe

Žanrkratka zgodba
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2022
Založba
Prevod Seta Knop
Ključne besede Družina, Kapitalizem, Osamljenost, Odnosi, Sodobna družba, Potrošništvo, Mali človek, Tehnologija
Število strani

215

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O žužkih, ovcah in dinozavrih

Pisateljica Maša Kolanović je za zbirko kratke proze Spoštovani žužki in druge srhljive zgodbe leta 2020 prejela nagrado Evropske unije za književnost. Žužki iz naslova zbirke so nekakšna rdeča nit vseh dvanajstih zgodb, bodisi v obliki gomazeče mrčesi bodisi kot prispodoba za ljudi, ki jih družba skriva oziroma odriva nekam na rob, oziroma ljudi, ki s(m)o ujeti v neusmiljenem kolesju kapitalistične in potrošniške družbe. Protagonisti zgodb so osamljeni posamezniki, ki se zatekajo v nakupovalne centre (ki so polni drugih osamljenih ljudi), nesrečne matere, starostniki, umirajoči, begunci, mladi prekarci … Zgodbe so prepričljiva slika sodobnega sveta, v katerem štejeta le še videz in to, kar je na površini, zares pomembne stvari pa ne zanimajo skoraj nikogar več. Tega sveta ne naseljujejo samo žužki (ki so včasih zelo trdovratni in se jih je težko znebiti), temveč tudi (in predvsem) ovce (tisti, ki slepo sledijo) in dinozavri (tisti, ki se v sodobnem svetu ne znajdejo več). Maša Kolanović je mojstrica v ustvarjanju napetosti, zgodbe so dramaturško dovršene, opisi oseb in dogodkov tako živi, da ima bralec občutek, da gleda film. Njeno pisanje, ki ni le srhljivo, temveč mestoma tudi humorno, je pretresljivo, ker je tako zelo resnično –
žužki so namreč večino časa nevidni, sistem in ljudje bi jih povečini najraje zmečkali, pomendrali in spremenili v prah; ko nam pridejo pred oči, pa nas toliko bolj vržejo iz tira. Zbirka je opremljena z avtoričinimi ilustracijami, zaključuje pa jo spremno besedilo prevajalke Sete Knop, v katerem pojasnjuje nekatere prevajalske odločitve. To, da je knjiga (tudi) v slovenskem prevodu tako zelo živa in prepričljiva, je prav gotovo tudi prevajalkina zasluga.

Poslušal je ukaz, kot da je namenjen prav njemu, in – kot da bi ga kdo oplazil z bičem – stekel v neznano smer. Tekel je po široki aleji nakupovalnega središča, medtem ko je mama hipnotizirano stala kot kip pred tisto dolgočasno izložbo, tako da niti opazila ni, da je stekel proč. Leo je tekel in tekel in se naenkrat začel kotaliti s tako hitrostjo, da so ljudje, ki so postali pozorni na ta prizor, mislili, da gre za kakšnega iz nove generacije robotskih sesalcev, katerih delovanje so pogosto demonstrirali po nakupovalnih središčih. Vrtel se je in vrtel in se naposled spremenil v črn madež drvečega ščurka. Maloštevilni mimoidoči, ki so mu še vedno posvečali pozornost, niso videli v tem prizoru nič čudnega, ah, glej no, kako spretno in praktično. (str. 99)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spoštovani žužki in druge srhljive zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi