Snežna dežela

Žanrdružbeni roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Iztok Ilc
Ključne besede Ljubezen, Japonska kultura, Čustva
Število strani

156

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ljubezen v daljni deželi

»Ob izstopu iz dolgega tunela na meji med provincama je ležala snežna dežela.« Glavni akter zgodbe, Tokijčan Shimamura, potuje v snežene gorske toplice, da bi se srečal z gejšo Komako. Shimamura na vlaku opazuje dekle Yōko, ki je v spremstvu moškega in ga s svojo lepoto popolnoma prevzame. Toda njegov beg v snežno deželo, v začasni dom v oddaljeni pokrajini, je namenjen odkrivanju pravih čustev, ki jih do njega goji gejša Komako in upanju, da so le-ta enako močna kot njegova. V pristnost Komakinih čustev sicer močno dvomi, a ga njena navzočnost in lepota tako privlačita, da gejšo kljub temu redno obiskuje. Skozi zgodbo spoznamo, da se Komako, Yōko in moški z vlaka med seboj poznajo, vendar njihova povezanost bralcu nikoli ni povsem razkrita. Kako pa njihovo znanstvo vpliva na Shimamura in ali bo le zmožen sprejeti Komakina čustva? Roman nam poleg zanimive in lepo berljive zgodbe ponuja tudi zahodnemu svetu velikokrat nepoznano kulturo, običaje, pokrajino in tradicijo Japonske. Snežna dežela je najpomembnejše delo Kawabate, prvega japonskega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, ki jo je prejel leta 1968. Avtor številnih romanov in kratkih zgodb v svojih delih združuje japonsko tradicijo s sodobnim življenjem. Pisatelj, po duši samotar, je leta 1972 storil samomor.

Glej tudi:

Bila je osemnajst-, devetnajstletna podeželska gejša in njeno igranje šamisena je bilo najbrž temu primerno. Kaj ni igrala glasno, kakor bi bila na odru, čeprav je sedela le v sobi v gostišču? Shimamura je pomislil, da se izgublja v lastni gorski razčustvovanosti, medtem pa je Komako besedilo brala namenoma monotono, tu se je zaustavljala, na težavnejših mestih preskakovala, glas, ki je bil vedno bolj začaran, se je dvigoval, in takrat se je Shimamura začel bati, le do kod bo zvok plunkanja ohranil svojo krepkost in jasnost, a se je zvalil na bok z roko pod ramo, kot da nonšalantno prikriva svoj strah. (str. 55)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Snežna dežela.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja