Kolibri

Žanrdružbeni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Luka Novak
Katja Jenčič
Ključne besede Ljubezen, Prevare, Odnosi med spoloma, Krize, Odnosi v družini, življenjske preizkušnje
Število strani

379

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Koliko ljudi je pokopanih v nas?" (str. 364)

V romanu spremljamo zgodbo Marca Carrera, ki je v življenju izkusil vse: ljubezen, srečo, izgubo, upanje. V otroštvu je bil precej manjši od svojih vrstnikov, zato mu je njegova mama nadela ljubkovalno ime ‘kolibri’. Pri petnajstih letih sicer z alternativno metodo zraste in celo malenkost preseže povprečno velikost sovrstnikov, sorodnost njegovega značaja s kolibrijem pa ostaja z njim do konca. Z Marcom se srečujemo vse od leta 1960 – od ranega otroštva – pa do 2030, ko zapusti ta svet. Presunljiva zgodba teče med odnosi, ki jih plete skozi življenje; s starši, sestro Irene, bratom Giacomom, z ženo Marino (slovenska stevardesa), s hčero Adele, z vnukinjo Miraijino, s prijatelji in z mladostno ljubeznijo Luiso, ki ga neizpolnjena spremlja od ranih let do konca. Pred nami se razgrne Marcova življenjska zgodba z vsemi konflikti, ljubeznimi in neizogibno – smrtjo. Roman je sestavljen iz kratkih poglavij, ki so označena z letnico. Ves čas preskakujemo od šestdesetih let 20. stoletja do bližnje prihodnosti. Marcovo življenje spoznavamo iz tekoče pripovedi, pa tudi iz njegovih pisem bratu ter Luisi in obratno, iz SMS-ov … Vsa ta poglavja so zapisana v različnih tipih pisav. Kljub časovni in oblikovni različnosti se, ko ujamemo ritem, izjemno lepo bere. Ob vsebini prvih poglavij najprej pričakujemo, da bo kriminalka, nato, da bo ljubezenska zgodba, končno pa se nam posveti, da bomo v romanu dobili mnogo, mnogo več. Za to delo je avtor Sandro Veronesi prejel najuglednejšo italijansko literarno nagrado Strega, po njem pa je bil posnet tudi istoimenski film.

Glej tudi:

In nenadoma sem dojela (zato ti tudi nenadoma pišem, čeprav vem, da mi ne boš odgovoril), da si zares kolibri. To je jasno. Bilo je razsvetljenje: zares si kolibri. Ampak ne iz razlogov, zaradi katerih si dobil ta vzdevek: kolibri si, ker tako kot kolibri vso svojo energijo vlagaš v to, da se ne premakneš. Sedemdeset zamahov s krili, da ostaneš, kjer si. V tem si izjemen. Uspe se ti ustaviti v svetu in v času, uspe ti ustaviti svet in čas okrog sebe, včasih ti celo uspe poseči nazaj v času in najti izgubljeni čas, tako kot je kolibri zmožen leteti vzvratno. In zato je tako lepo biti ob tebi. (str. 306)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kolibri.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 212
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi