Slišal sem, kako trava raste

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1990
Založba
Število strani

115

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Če si zaželite nekaj človeško toplega branja, posezite po Partljičevih otroških spominih. V knjigi opisuje svoje življenje v Pesnici na Štajerskem. Pisatelj izrisuje povojno agrarno reformo ter politične razmere na način, ki ga večina pozna že iz njegovega najbolj znanega dela “Moj ata, socialistični kulak”. Z bridkim humorjem in brez sprenevedanja predstavi svoje življenje v petčlanski družini z mamo gospodinjo, očetom železničarjem, sestro in bratom, selitve, težko delo, šolske prigode in hudomušne družinske dogodke ter domišljijo, ki je že takrat bogatila Tonetov vsakdan. Menda toliko, da je želel prijeti sonce ali luno, videval povodnega moža ali slišal rasti travo. Dotakne pa se tudi današnjih dni, ko je oče že rajni, njegove čebele pobezljane in mu sodobna Pesnica ni več ljuba.

Zakaj pa sem se prav danes, ko ležim na pogrnjeni postelji v sobi nekega tujega hotela, spomnil na naše hiše, ne vem. Morda je kriv dež, ki škreblja na okno. Morda je tu vse tako tuje, da se človek nehote spomni na nekaj domačega, svojega, pozabljenega… Kakor je pisal Cankar o svojih izbah, tako bi jaz o naših hišah: Spominjam se na naše hiše s toliko prisrčnosti, kakor na svoje prijateljice in ljubice…

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slišal sem, kako trava raste.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 63
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1