Hiša na Krasu

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2006
Založba
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Smrt, Žalovanje, Identiteta
Število strani

174

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Imeti zavetje je pomembno in vsak si ga mora ustvariti sam.

Roman je pripoved o srečanju moškega in ženske v zrelih letih. Barbara v svojih štiridesetih izgubi moža v prometni nesreči. Njeno žalovanje otežuje podrobnost, ki jo je Barbara vedno slutila – sopotnica njenega moža je bila njegova ljubica. Rudi, tržaški Slovenec, ki ga je v mladosti iskanje zaposlitve odneslo v Turin, se na pragu svojih šestdesetih vrne na Kras, da bi prodal rodno hišo. Še vedno je samski, za njim sta dve pomembnejši razpadli razmerji: eno s tržaško Slovenko in drugo z Italijanko v Turinu. Po naključnem srečanju oba protagonista opravljata v sebi inventuro lastnega preteklega življenja, Barbara prevrednoti odnos s svojim sinom Martinom in starši, Rudi pa svojo razpetost med Turin in Trst in z njo med dve kulturi. Ljubezen, ki se rojeva med njima, je prikazana realistično, bolj kot zunanjemu dogajanju lahko sledimo notranjim spremembam, ki jih možnost novega začetka sproža v obeh protagonistih. Kljub temeljni prisotnosti motivov narodne in kulturne identitete, navezanosti na rojstni kraj in družinskih odnosov, je vodilni motiv romana prav soočenje z ljubeznijo – silo, ki v nas sproži samospraševanje in pripravljenost na nepredvidljive življenjske spremembe.

Ima sina, starše, sestro, prijateljice, s katerimi se lahko zaupno pogovori, toda potrebuje tudi drugi pol, potrebuje moško drugačnost. Zakaj ne bi razmišljala o bližini, o dopolnitvi, ki ne bi bila samo bežna, ampak bi trajala v času. Je to Rudi? Mogoče. Previdno bo stopala na tej poti zbliževanja, počasi okušala njene sadove, nič več ni nestrpno dekle, ki si želi moškega vsega zase in takoj. Upa, da se pred njima pne zadosten lok časa, v katerem bosta lahko odkrila ljubezen, če je to ljubezen. (Str. 170)
Ko je pomislil nanjo, ni nikoli povsem enoznačno pomislil na spolnost, vedno je imel v mislih le bližino in nekega dne bo sama od sebe prišla tudi telesnost, tisto stanje duha in telesa, ki bo vključevalo tudi dotik, ne kot dosežek, ampak kot element celote, razumevanja, pripadnosti. (Str. 148)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hiša na Krasu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi