Sanje neme deklice

Žanrmladinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2004
Založba
Prevod Franjo Jamnik
Ključne besede Ljubezen, Prijateljstvo, Družbeni odnosi, Drugačnost, Spolna zloraba, Javno mnenje
Število strani

171

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zakaj bi se mučili s svetom, ki ga tako ali tako ne moremo razumeti?

Sanje neme deklice, deklice April, so ujete v njen skrivnostni notranji svet, za katerega ne ve nihče drug. Hrepeni in upa, da se bo nekega dne poročila in imela otroke, tako kot drugi ljudje. Toda April je drugačna, ker ne more slišati, ker ne zna razločno govoriti. Živi v svojem svetu, njeni prijatelji so živali in rastline, srečna je ob reki, kamor se zaradi osamljenosti zateka, saj je njena mama cele dneve v službi. Družba je ne sprejema, imajo jo za bebko, fantje iz vasi jo celo spolno nadlegujejo.
Tony izhaja iz bogate družine in se s svojo mamo preseli v vas, potem ko ju oče zapusti zaradi druge ženske. Sprijazniti se mora z revščino, kar sprva zelo težko sprejema. Z April kmalu postaneta prijatelja, a se Tony v javnosti vseeno ne more sprostiti in zaradi njene drugačnosti težko priznava njuno prijateljstvo in navezanost. Ko hočejo fantje iz vasi posiliti April, se začne Tonyjev spopad med njegovim zunanjim (moč družbe in javnega mnenja) in notranjim svetom, v katerem je April.

»No, zdaj vidiš,« ji je pravila Jenny. »Tako ljubka si lahko, samo če hočeš.« Nato pa žalostno dodala: »Kakšna škoda, da se nikoli ne boš mogla poročiti in imeti lastne družine…«
Dopoldne je April pomagala Barbari, toda popoldnevi so bili rezervirani za njeno staro življenje, ki je bilo zanjo še vedno edino resnično. Oblekla si je staro srajco in obleko, nedrček je sedaj nosila ves čas, in se zapodila proti rečnemu bregu – k čolnu, lovit ptice pevke, ribe ali stikat za kačami ali jeguljami v trsju. In vsaj enkrat ta teden je April na vsak način poskušala ujeti družico za Silasa, laboda. (str. 86)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sanje neme deklice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja

Goran Vojnović, Keith Gray, Jenny Valentine, Melvin Burgess, Patrick Ness, Mary Hooper, Sophie Mckenzie, Bali Rai, Anne Fine, Suzana Tratnik

Prvič