Grivasti vojak

Žanrdomačijski roman, mladinski roman, vojni roman, vzgojni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Ana Grmek
Ključne besede Svetovna vojna 1914-1918, Prijateljstvo, Vojne žrtve, Kmetije, Mladoletniki, Konji
Število strani

151

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj neki ima povedati konj?

Pripovedovalec mladinskega romana angleškega avtorja je malo neobičajen. Ne zgodi se namreč ravno pogosto, da bi bil prvoosebni pripovedovalec žival, v obravnavanem romanu konj. Ker pa gre za mladinsko delo, najbrž vse skupaj niti ni toliko nemogoče. Konja na neki dražbi kupi precej muhast kmet, ki na svoji kmetiji v Angliji ženi in trinajstletnemu sinu povzroča kopico sivih las s samovoljnim, največkrat z alkoholom podprtim vedenjem. Sin Albert se v trenutku čustveno naveže na lepo žival s posebnim znamenjem v obliki križa na čelu. Poimenuje ga Joey in ga priuči kmečkih opravil. Vodi ga tudi po svojih poteh, dokler mu ne uspe, da ga celo zajaha. Ko pa izbruhne prva svetovna vojna, je idile konec. Da bi se rešil naraščajočih dolgov, kmet konja proda vojski. Začnejo se peripetije, kakršne so značilne za pustolovsko mladinsko literaturo. Joey postane vojaški vlečni konj, za kratek čas mora znova orati na njivah, pa nato spet vleči topove za nasprotno vojsko na francoskem ozemlju. Njegovi skrbniki drug za drugim padejo v bitkah, tragično premine tudi drugi konj, njegov vlečni pomočnik in prijatelj. Nazadnje se znajde sam, ne da bi vedel kje, in se hudo rani. Končno po nič kaj vojaškem, temveč zelo človeškem soglasju pristane med svojimi nekdanjimi vojaki, kjer spet najde Alberta. A peripetij s tem še zdaleč ni konec. Zgodba je hvalnica vrednotam kot so pogum, požrtvovalnost, nežna naklonjenost človeka do živali in obratno, vztrajanje ob najbolj nesmiselnih stvareh, kot je npr. vojna. Vrednotam torej, ki jih odrasli tako radi vcepljajo otrokom, sami pa nanje velikokrat vse preradi pozabljajo. Je tudi kritika vojn na sploh, saj se pisatelj izrecno ne opredeli za eno ali drugo vojaško formacijo. Morda je prav zaradi tega kot pripovedovalca izbral konja. Roman je bil sicer napisan že leta 1982. Kasneje je bil uglasben kot muzikal. Leta 2011 je doživel filmsko upodobitev, naslednje leto, malo pred začetkom obeleževanja stoletnic, povezanih s prvo svetovno vojno, pa je bil preveden še v slovenščino.

Začela sva se veseliti vsakega jutra, ko je po naju na travnik prišel Friedrich. Nadel nama je vprego in zapustili smo hrup in vrvež tabora. Kmalu sva opazila, da Friedrich ni bil niti malo nor, temveč le prijazen in krhek mož, ki se je z vsem svojim bitjem upiral vojskovanju. Ko sva težkih nog stopala po cesti proti železniški bazi, nama je priznal, da hrepeni samo po tem, da bi se vrnil v svojo mesarijo v Schleidnu, in da je govoril s sabo, ker se mu je zdelo, da je edini, ki se razume, in da ga drugi tako ali tako ne bi hoteli poslušati. Rekel je, da se smeji sam sebi, ker bi se moral sicer jokati.
Str. 91

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Grivasti vojak.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja