Konci in kraji

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Ključne besede Spomini, Ljubezen, Izpovedi, Tujina
Število strani

278

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Osebno

Konci in kraji, kraji in konci od začetka, od konca, pravzaprav je vseeno, kje se lotimo branja esejev, ali bolje spominov, zbranih v osebno izpovedni knjigi avtorice, umetniške, pesniške in razmišljajoče duše. Njeni zapisi, zbrani v tej knjigi, so nastajali ob koncu prejšnjega stoletja in v začetku sedanjega. Kako se sliši, ko izrečete prejšnje stoletje? Kje je že to? Niti ni tako zelo daleč. Vse, kar je že takrat bilo, obstaja še tudi naprej, lahko da v materialnem ali pa duhovnem smislu, kot energija, ki kroži okoli nas: ljubezen, knjige, glina in roke, ki jo objemajo, Veseljko, Vitomil, vojne, keramični krožniki in skodele, slike v galerijah, vtisi s potovanj, lulanje za avtom in Kreslinova Cesta…Vse to in še mnogo, mnogo več najdete v Koncih in krajih Ifigenije Simonović. Za hip morda ugledate njo samo ali pa celo sami sebe.

Glej tudi:

Ljubezen je ljubezen samo brez pridevnikov. Pridevniki stvar pojasnjujejo, včasih opravičujejo, obsojajo…če jih natikam ljubezni, jo z njimi zmanjšujem, okrnjujem, jo prirezujem, ožemam, dušim, ubijam. Noben pridevnik, nobena oblika stopnjevanja ne more povečati lepote, pomembnosti, čarobnosti … ljubezni. Vse to je že itak v njej-v največji možni nasičenosti.
(str. 90)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Konci in kraji.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi