Naslednje leto v Havani

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2020
Založba
Prevod Maja Lihtenvalner
Ključne besede Babice in vnukinje, Družine, Družinski odnosi, Izseljenci, Kuba, Ljubezen, Mlade ženske, Politične razmere, Politični konflikti, Politično nasilje, Prijateljstvo, Revolucije
Število strani

362

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Politika : ljubezen, 2:0

Kako politične razmere v neki državi vplivajo na ljubezen? Tako, da svobodno strast mladih zaljubljencev zamenjajo strah, tiho upanje, čakanje, hrepenenje, notranji konflikti in izgube. Še bolj, če si hči bogatega podjetnika, ki je blizu vladnim krogom, in se zaljubiš v revolucionarja. In živiš na Kubi! V romanu Naslednje leto v Havani doživljamo Kubo skozi ljubezensko in življenjsko zgodbo dveh žensk: babice Elise, ki je živela na Kubi do svojega 19. leta in se leta 1959 z družino po padcu režima Fulgenicia Batiste in vzponu Fidela Castra izselila v ZDA, in zgodbo njene vnukinje Marisol, ki prvič obišče Kubo leta 2017, da bi na babičino željo tu raztrosila njen pepel. Skozi obe individualni zgodbi bralca preplavijo življenjske razmere celotne družine in širše družbe. Knjiga, polna ljubezenskih in političnih obratov, v kateri spremljamo odraščanje in zorenje obeh žensk, podoživljamo družinske odnose in številne mejne človeške situacije: izguba domovine, problem izseljenstva, neumirljivo upanje na vrnitev, odnos sodobnih generacij do lastnih korenin, smrt svojcev, družinski konflikti. Predvsem pa je to knjiga o Kubi, o diktaturi političnega režima v vsakdanjem življenju, tako v 20. kot 21. stoletju, in ljubezni, ki se vsakemu omejevanju slepo upira. Obe sestavini – osebno ljubezenska in zgodovinsko-politična – ustvarjata zelo berljivo in zanimivo pripoved, ob kateri se lahko osredotočimo na številne “splošno človeške” prizore (odnosi med sestrami, prijateljstvo med babico Eliso in sovrstnico Ano, Elisine predstave o ljubezni in resnični razvoj dogodkov, babičina skrivnost, Marisolino doživljanje Kube …) ali pa širimo svoje vedenje o Kubi z guglanjem ob omembi posameznih zgodovinskih imen, krajev in dogodkov.

Včasih je najhrabrejša stvar, za katero se lahko odločiš, to, da odideš, ko ni več pametno ostati. (str. 337)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 137
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja