Prikupna struparka

4,0
(21)
Žanrdružbeni roman
Narodnostfinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Jelka Ovaska
Ključne besede Strupene rastline
Število strani

208

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gospa Ravaska uživa starost, neguje svoje drobne užitke, obdeluje vrt in stanuje v idilični hiški zunaj mesta. Starka ima samo en problem: vsak mesec jo obišče pastorek Kauko s pajdaši. Vzamejo ji pokojnino ter nekaj dni ostanejo na obisku, kjer skupaj s prijatelji razgrajajo in spijo kar po dvorišču. Ko jo prisilijo, da podpiše oporoko, je to kaplja čez rob. Ženica zbeži k svojem dolgoletnem prijatelju in pripravi smrtonosni načrt, ki se seveda izide po svoje.

V peklu so se kameradi Pertti Lahtela, Jari Fagerstrom in Kauko Nyyssonen spet srečali. Njihova situacija v novih okoliščinah je bila hudo nadležna. Zlikovcem je bilo dodeljeno težko in naporno delo, v glavnem enolično, večkrat čezmerno in nepotrebno, zaradi česar si se seveda vsi trije pritoževali.
Zagrenjeni in željni maščevanja so se združili v peklensko druščino in komaj čakali na smrt polkovnikove vdove Linee Ravaska. Srčno so upali, da se jim Linnea ne bo izmuznila v nebesa. Molitev treh barabinov je bila uslišana. Polkovnikova vdova Linnea Ravaska je bila res napotena v pekel, tako kot se že vekov veke dogaja vsem pripadnikom finskega in njemu sorodnih narodov.
Maščevanja lumpi kljub temu niso mogli uresničiti, saj so Linneo v peklu varovali zdravnik Jaakko Kivisto, polkovnik Rainer Ravaska in najboljši prijatelj slednjega – sam Lucifer.
Vsi trije kavalirji. Dama je pač tudi v peklu dama.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Prikupna struparka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 48