Preobrazbe: roman

Žanravtobiografski roman, družinski roman (tudi rodbinski), psihološki roman, realistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Gospodarstvo, Kmetje, Otroštvo, Pastirji, Podeželje, Vasi
Število strani

573

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

19-20 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Plaz spominov"

Nekje proti koncu skoraj šeststo strani dolgega romana navede pripovedovalec besedno zvezo “plaz spominov”. Res gre prav za to. Notranji monolog, dolgi stavki, ki se kot plaz sujejo globoko iz potlačene preteklosti. Neimenovani fant, še ne polnih petnajstih let, se z materjo znajde na klopi nekega manjšega mesta. Zgodnje, vlažno in megleno jesensko jutro. Fant mora v šolo, a ne tako, da bi še naprej ostajal v varnem zavetju doma in družine. Na prvih straneh je še prezgodaj, da bi vstopil v novi hram učenosti, zato kar obsedi v parku v bližini. Stran za stranjo, poglavje za poglavjem, v maniri “Bildungsromana”, se pred bralcem odpira fantovo otroštvo, tragična zgodba dečka, ki se je rodil kot pankrt in ki se mu mora nazadnje, njemu v dobro, odreči celo lastna mati. Nenehne selitve, nenehno menjavanje šol, ženska, večna dninarka, ki le vdano trpi, samo da bi tudi najmlajšemu izmed svojih otrok omogočila zaživeti človeka vredno. Fant je razočaran, obupan, ne more in ne more se sprijazniti z dejstvom, da ga je mati (po njegovem mnenju) zavrgla, kot je zavrgla pred tem že enega izmed sinov. Ve pa, da bo moral oditi. Najhujša zanj je bolečina, da ne pripada nikomur. Nikjer ga ne sprejmejo, ne v enem, ne v drugem kraju, kjer skuša pognati korenine. Za okolico je vsepovsod samo pritepenec, ki ga tolerirajo le toliko časa, dokler ne dopolni let, ko ga lahko brez krivde odpravijo. Mati se tega zaveda. Kot vdana cankarjanska ženska nemo sedi ob sinu, s katerim je zadnjič skupaj. Ura bije in vsake toliko prekine tok notranjega monologa. Fant se še kar ne more odločiti. Počasi in boleče se preobraža, klesti korenine, za katere je upal, da ga bodo pričvrstile vsaj na vas, v kateri sta z materjo živela zadnja tri leta. Obupan premleva grešne misli, očita materi celo, da ga je sploh rodila. Usoda posameznika torej, kakršna v letih po drugi svetovni vojni najbrž ni bila ravno nevsakdanja, je pa napisana tako, da bi bila lahko resnična tudi sedemdeset let kasneje. Avtor ve, kaj je to “tehnika pisanja”, kar je romanu zanesljivo v prid, četudi se bralec morda vsebinsko zmeraj ne strinja z njim. In morda še mimogrede: tisti bralci, ki poznajo nekdanjo zgradbo Srednje ekonomske šole v Murski Soboti, bodo lahko z malo nostalgije in malo grenkobe prebrali avtorjevo (sicer bežno) videnje te stavbe izpred več desetletij.

Glej tudi:

To hladno jutro, ko se že dogaja preobrazba, ga je prikovalo na umazano klop in občutek, da si mora vzeti čas za preobrazbo, ki bo daljnosežna, kot da se levi, ga hromi. Kot kača slači staro kožo, da bi lahko oblekel novo. Ampak, saj se vsak človek nenehno spreminja. Še Pepek se je. Odšel je kot vaški bebček in se čez pol leta prvič pripeljal v vas z avtobusom v nekoliko smešni obleki in s kravato okrog vratu in vaščani so morali odslej redno obujati spomin na njegov odhod z radijskim aparatom Savica na rami, da so nekoliko na silo vzdrževali zgodbo o njem kot bebcu, ki se je odpovedal pravici do dediščine in se zadovoljil s tisto škatlo, kot so pravili, ki najbrž že dolgo več ne igra. Pepek se je spremenil, vendar je še lahko prihajal in vsi so vedeli, da je še vedno Janževčan, ki živi v Ljubljani. On pa je odšel in ve, da že čez nekaj dni nihče ne bo mislil, da je tudi on Janževčan. Niti noben otrok, kaj šele kdo od odraslih.

Str. 451

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Preobrazbe: roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja