Usedline

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Ključne besede Otroštvo, Matere in sinovi, Podeželje, 20. stoletje, Matere samohranilke
Število strani

379

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Potovanje nazaj

Ko potuješ nazaj do svojega rojstva, potuj čisto do konca, ali pa je to začetek, pravzaprav? Od konca ali začetka še nadaljuj, saj boš le tako razumel dejanja in samo življenje svojih roditeljev in njihov odnos do tebe, otroka. Dogodki, ki se jih ne zavedamo, za katere zvemo kasneje od drugih in jih povežemo z drobci svojega spomina so lahko vir našega veselja, lahko pa nam razodevajo dogajanja, zaradi katerih nas je sram. In zato je včasih tako bolje molčati, ne poslušati in se ne spominjati. Pa lahko živimo tako? Oziroma, kako kvalitetno lahko živino, če nas naša preteklost ne zanima? Koliko naše preteklosti si izmislimo? Koliko je odmislimo?
Tako se lahko razmišlja ob branju Usedlin. Usedline so avtobiografska pripoved o nekdanjem življenju, ki ga danes poznamo le še po pripovedovanjih starejših, s prigodami malega, a za tiste čase in kraje nenavadno zgodaj razmišljajočega dečka. Tone Peršak toplo in tekoče pripoveduje o življenju na štajerskem podeželju v času po drugi vojni, čeprav je bilo prepredeno z nenehnimi selitvami in tepežem, čeprav je bilo uborno in na trenutke bridko. Dečku, malemu Tonetu, ni postlano z rožicami, a življenjske energije in smisla za pravico in resnico ima z vsakim letom odraščanja več. Tudi za prvo zaljubljenost je dovolj prostora v njegovi duši in na straneh Usedlin.

Glej tudi:

Sleherna človeška zgodba ima svoj lastni smisel in skoraj vsaka se zdi, ko jo premisliš z drugega zornega kota, nesmiselna in izraža hkrati prav posebno, povečini zagonetno usodo. Mimo nas živijo vsaka svoje skrivnostno življenje. Še posebej zgodbe iz spomina. Nizi dogodkov, ki se nam zdijo edinstveni in očarljivi ali čisto vsakdanji in dolgočasni. Pa so oboji enako resnični, četudi pogosto nepredvidljivi.
(str. 328/329)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Usedline.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja