Rokovnjači: zgodovinski roman

Žanrromantični roman, zgodovinski roman, pustolovski roman, realistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izida[Ljubljana], 1994
Založba
Ključne besede Podeželje, Tatvine, Kmetije, Gradovi, Francozi, Ilirske province, Razbojništvo
Število strani

206

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodovinska povest za nostalgike

Vsi tisti, ki se morda v osnovni ali srednji šoli niste radi lotevali domačega branja ali vam je bila slovenščina 19. stoletja težko razumljiva, imate letos priložnost, da se še enkrat spopadete z njo. Jurčičevo leto je ravno pravšnje, da vsi skupaj obudimo pisatelja napetih romanov, ki se dogajajo v krajih osrednje Slovenije. V kmečkem okolju, kakršnega je Jurčič prav dobro poznal. Rokovnjači so sicer njegov zadnji roman, ki ga sam ni uspel dokončati, ga je pa po njegovi zasnovi nato prijatelj Kersnik. Dogajanje je postavljeno v čas Ilirskih provinc in Napoleona, zgodba je tekoča in napeta do konca. Vraževerje, prevare, izdaje, izgubljeni sin, poštena in nesebična ljubezen, zakopane skrivnosti, ki se razkrijejo, ko je že prepozno … Marsikoga bo zamikalo, da bi začel raziskovati kraje, v katere je postavljeno dogajanje in tudi ozadje Ilirskih provinc. Kdo sploh so bili rokovnjači in kako soditi njihova dejanja, pa naj bo prepuščeno bralcu samemu.

Rokovnjači so imeli svojo staro, dobro organizacijo, opirajočo se na strogo disciplino in vražno vero. Imeli so redne glavarje, znali so svoje mreže razpletati po celi deželi in tisti, ki so bili v zadrugo popolnoma sprejeti, imeli so celo svoj jezik, to je, mnogo besedi med seboj ustanovljenih, katerih nihče drug v njih pomenu ni razumel. Ta jezik je prilično mnogo še do današnjega dne ohranil se, in sicer nekoliko v spominu naroda, največ pa v zapiskih kriminalnih sodcev.

Str. 14

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rokovnjači: zgodovinski roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja