Pravljice iz kozarca

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2023
Založba
Ključne besede Alkoholizem, Alkoholiki
Število strani

145

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kralj Alkohol

Knjiga “Pravljice iz kozarca” je zbirka kratkih zgodb o ljudeh, ki so na kakršenkoli način povezani z alkoholom in posledicami. Alkohol na izbira, pride v različne družine in si za tarče jemlje tako izobražene kot manj izobražene, stare, mlade, različnih poklicev. V svoj vrtinec tragike potegne mnoge družine, naključne ljudi, mimoidoče in sploh širšo družbo. Na spletni strani Buče zapišejo, da gre tudi za izmišljene zgodbe, a zdijo se prave, avtor kot alkoholiki zamegljuje stvarnost z literaturo ali pa jo pravzaprav predstavi surovo resnično. Kar bi v literaturi veljalo za magični realizem ali pravljice (kot zapiše v naslovu zbirke), je prav tako lahko naturalizem s pronicljivimi vpogledi v žalostne človeške duše s kanci ironije, sarkazma, zamisleka nad vsem. Zbirko avtor zaključi s svojo zgodbo in
tudi to literatura spremeni v pravljico z nekakšnim srečnim koncem. Vsekakor najmanj tako, da preživeli (ne žrtev) svojo zgodbo spremeni v knjigo. Literatura zmore marsikaj, mogoče celo koga prepričati, da se otrezni in pravljičen alkoholni svet spremeni v nekaj realnejšega, četudi bo bolelo. Alkohol prvič ekskluzivno nastopa kot glavni junak, čeprav imamo to v (slovenski) družbi vsak dan pred nosom. Čestitke za čutečo pisavo in kompaktno zbirko! Igor Cvitkovič je za kratke zgodbe “Pravljice iz kozarca” na literarnem natečaju Kratka zgodba 2022 založbe knjig Kulturni center Maribor prejel drugo nagrado.

Tako sta postala Ivan in merjasec, ki ga je Ivan krstil za Mira, nerazdružljiva prijatelja in še kaj več. Govori se namreč, da se je Ivan ločil od Viktorije in si v bližini jase postavil majhno leseno hiško, kjer z Mirom srečno živi. Lovci, ki so ju videli, znajo povedati, da skupaj nabirata želod, na Ivanovem telesu pa so opazili jasno razločne proge. (str. 71)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pravljice iz kozarca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 25
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi