Beda stvari

Žanravtobiografski roman, družbenokritični roman
Narodnostbelgijska književnost, nizozemska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2008
Založba
Prevod Tanja Mlaker
Ključne besede Alkoholizem, Družina, Nasilje, Rejništvo
Število strani

185

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Krsta pijanca je redkokdaj težko breme"

Beda stvari je zgodba o odraščanju. Zagotovo je tudi zgodba o alkoholizmu, nasilju, revščini in propadanju, a nam na koncu vendarle daje upanje, da je temu moč tudi ubežati in da človekova usoda ni bila zabetonirana že v sami zibelki, v katero je bil takoj po rojstvu položen. Beda stvari je tudi zgodba, ki je povedana neposredno, direktno, brez vsakršnih nepotrebnih olepševanj in izmikanj. Bralec se že ob prebiranju prve strani, zadet od konkretnosti, opoteka po beznicah revnega flamskega kraja, za katerega prebivalce (ali pa vsaj moške pripadnike družine Verhulst) dobi občutek, da je vsakodnevno popivanje edina resnična zabava in užitek, za katerega se splača živeti. Radi poslušajo tudi Roya Orbisona, kar je morda nekoliko nenavadno, in edino, kar ne diši po popolni zavoženosti brezdelnih postopačev, ki še vedno in navkljub odraslosti prebivajo pod materinim krovom. Dimitri Verhulst v Bedi stvari izhaja iz sebe. Iz svojih izkušenj in spominov, ki so polni bizarnih dogodkov in zapletov, ki so tako lastni pijancem. A Dimitri Verhulst ne moralizira, niti ne obračunava. On le opisuje in se z vsakim poglavjem počasi distancira. Od svojih korenin, od svoje družine. Beda stvari je roman, ki se ga da brati na več načinov. Moj je zgolj eden od njih. V vsakem primeru pa gre za malo mojstrovino. Priporočam!

Glej tudi:

“Tokrat smo se za obisk rubežnika imeli zahvaliti stricu Zwarenu, ki je nenadoma kot manijak začel igrati na fliperje. Seveda je imel prav, ko je spoznal, da lahko na takem avtomatu zlahka zasluži denar, lažje, kot če bi delal za kakšnega direktorja. Toda prav zato tudi zmeraj velja, da na taisti mašini denar še lažje izgubiš, in naš Zwaren še nikoli ni slišal za verjetnostni račun. Skratka, bil je malce naiven, ko je mislil, da so igralne avtomate izumili altruisti, in za nameček je imel še to smolo, da mu je lastnica gostilne Scheepvaart dala kredit. Zavohalaje njegovo igralsko mrzlico, njegove šibke plati, in kdor to potem tudi izkoristi, je po darvinističnem modelu inteligentno bitje.” (str. 61)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Beda stvari.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja