Podreditev

Žanrantiutopični roman, družbeni roman, družbenokritični roman, satirični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Mojca Medvedšek
Ključne besede Univerze, Islamizacija
Število strani

224

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čas, ko bo v Evropi prevladal islam.

Izjemno provokativen roman razvpitega francoskega avtorja nam prikaže sliko Francije bližnje prihodnosti, točneje leta 2022, ko na volitvah večino dobi muslimanska stranka pod vodstvom Mohammeda Ben Abbesa. Izredno stanje, demonstracije, nemire in množično izseljevanje pred volitvami spremljamo skozi oči Françoisa, univerzitetnega profesorja srednjih let in strokovnjaka za Joris-Karla Huysmansa, voditelja »dekadentnega gibanja« v literaturi. Ta dogajanje spremlja resignirano; rahla zaskrbljenost zaradi dejstva o spreminjanju francoske družbe in uveljavljanju islamskega prava v univerzitetno okolje se pri njem nenehno izmenjuje s skrbjo o svoji upadajoči spolni moči. Vse dokler ga zavedanje o pomembnosti profesorskega poklica v islamski državi, ki ima posledice v njegovi finančni preskrbljenosti (univerzo po novem financirajo Savdijci) in obet mnogoženstva kot njeni posledici ne spodbudi, da na islam začne gledati v drugi luči … Roman je v Franciji izšel prav na dan napada na časopis­ Charlie Hebdo, kjer so islamistični militantneži pobili dvajset sodelavcev časopisa. Houellebecq se je zaradi tega umaknil iz Pariza in dobil policijsko zaščito, kar je še pripomoglo k provokativnosti romana.

“Treba si je bilo priznati: Evropa je sredi tako ostudnega razkroja, da se ni več sposobna sama rešiti – nič bolj, kot je bil tega sposoben Rim v 5. stoletju našega štetja. Množični prihod priseljencev, prežetih s tradicionalno kulturo, ki jo še zaznamujejo naravna hiearhija, podreditev žensk in spoštovanje do prednikov, predstavljajo zgodovinsko priložnost za moralno in družinsko okrepitev Evrope, ki stari celini nudi možnost nove zlate dobe. Ti priseljenci so v manjšem številu kristjani; a treba je priznati, da so v največjem številu muslimanske veroizpovedi.
Rediger je rad priznal, da je bilo srednjeveško krščanstvo velika civilizacija, katere umetniški dosežki bodo večno zapisani v spominu človeštva; vendar pa je zlagoma izgubljalo tla pod nogami, moralo je sklepati kompromise z racionalizmom, se odpovedati svoji vladavini in tako je zlagoma podpisalo svjo smrtno obsodbo; čemu?” (str. 208)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Podreditev.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja