Lanzarote : pripoved

Žanrkratka zgodba, družbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Marko Trobevšek
Ključne besede Počitnice, Lanzarote, Turisti, Erotika, Verske skupnosti, Kanarski otoki, Hedonizem, Raelijanstvo
Število strani

92

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Znosne počitnice

Glavni protagonist novele, depresiven in ciničen Francoz, se odpravi v turistično agencijo, ker si želi potovanja v eksotično, a ne muslimansko deželo. Agentka mu predlaga vulkanski otok Lanzarote. Tja se odpravi, da bi lažje prebil ponovoletni čas.
Razočaran je, ker tukaj ni kulturne zgodovine, sam pravi, da sta največji znamenitosti otoka Kaktusov vrt, Narodni park in angleški turisti. Na otoku mu je malce dolgčas, a vseeno preživi znosne počitnice. Spoprijatelji se z Belgijcem Rudijem, ki se pridruži raelijanski veri in s privlačnima nemškima lezbijkama.

Zgodba je provokativna, cinična in ironična, kot se za kontroverznega pisatelja Michela Houellebecqa spodobi. Označili so jo za predhodnico kasnejših njegovih romanov, Platforma in Možnost otoka. Obe se ukvarjata s spolnim turizmom, potrošništvom in plehkostjo današnje družbe.

Ko si na morju, in mogoče tudi sicer v življenju, je edini zares prijeten čas zajtrk. Trikrat sem šel nazaj k bufetu – po klobasico, po umešana jajca…-zakaj bi se odrekal? V vsakem primeru bo prej ali slej treba na kopališče. Nemci so že razgrnili brisače, da so rezervirali plastične ležalnike. Za sosednjo mizo je ogromen brkat huligan s pobrito glavo goltal hladni narezek. Bil je v črnih usnjenih hlačah in majici “Motorhead”. Ženska, ki je bilA z njim, je bila odkrito nespodobna s svojimi velikimi silikonskimi prsmi, ki so ji silile iz majčkenega modrca; trikotnika iz roza lateksa sta pokrivala komaj kaj več kot bradavici. Po nebu so se podili oblaki. Nebo nad Lanzarotom – kot mi je bilo namenjeno spoznati malo pozneje – ves čas prečkajo oblaki, ki zavijajo proti vzhodu, ne da bi se iz njih ulilo; to je otok, kjer praktično nikoli ne dežuje. (str. 29 in 30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lanzarote : pripoved.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 26
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja