Možnost otoka

Žanrfantastični roman, utopični roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Ključne besede Melanholija, Užitki, Satira, Fantastika, Vrednote, Nesmrtnost, Utopija
Število strani

393

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo med vami si zasluži večno življenje?

Roman Michela Houellebecqa Možnost otoka je melanholična znanstvenofantastična zgodba o Danielu in njegovih klonih. Na ciničen, satiričen način podaja kritiko sodobne družbe, ko pripoveduje o utopičnem nastanku nove človeške vrste. V dveh tisočletjih z mutacijami nastane avtotropna nesmrtna vrsta. Ta naj bi bila rešena vsega fizičnega in duševnega trpljenja, da naj ne bi bilo več ne staranja, ne umiranja, ne revščine, ne šibkosti. Medtem izvemo Danielovo zgodbo, ki se “utopi” v sekti elohimistov. Ti obljubljajo večno življenje in nepojmljivo uživaštvo. Vendar – nekje na poti se izgubi vsakršna človeškost, ljubezen in telesni stiki. Začne se nov krog iskanja drugih – starih vrednot.

»Vincent je umolknil, razmišljal, si natočil še en kozarec konjaka; naslednje jutro pri zajtrku nam je sporočil svojo odločitev, da bo začel akcijo svetovne razsežnosti: DAJTE LJUDEM SEKS. NUDITE JIM UŽITEK. Dejansko je po nekaj tednih, ki so sledili prerokovanemu izginotju, seksualnost privržencev naglo upadla, dokler se ni ustavila na ravni, ki je bila skoraj enaka državnemu povprečju, se pravi zelo nizka. Upadanje seksualnosti je bila splošen pojav, skupen vsem družbenim plastem, vsem razvitim narodom, in je prizanesel le mladostnikom in zelo mladim ljudem; še celo homoseksualci so se zelo pomirili, po kratkem obdobju burne strasti, ki je sledilo liberalizaciji njihovih praks, so sedaj težili k monogamiji in mirnemu, urejenemu življenju v dvoje, posvečeno kulturnemu turizmu in odkrivanju vinskih pokrajin. Za elohizem je bil to zaskrbljujoč pojav. Čeprav religija v osnovi temelji na obljubi večnega življenja, se njena privlačna moč precej poveča, brž ko se zdi, da lahko že v istem hipu ponudi polnejše, razburljivejše in bolj radostno življenje.« (str. 288-289)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Možnost otoka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja