Platforma

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Mojca Medvešek
Ključne besede Pariz, Rasizem, Neoliberalizem, Tajska, Kuba, Spolni turizem, Sodobna umetnost, Erotika, Terorizem
Število strani

276

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tretji roman kontroverznega francoskega pisatelja Michela Houellebecqa je bil izdan leta 2001 in že naslednje leto preveden v slovenščino. Naslov Platforma naj bi izražal ploskovitost, površinskost želja, ki so gonilo sodobnega življenja, pa naj bodo to po eni strani častihlepje in zaslužkarstvo, ki je doma za zastekljenimi pročelji poslovnih zgrab korporativnih gigantov ali v bivanju štiridesetletnega državnega uslužbenca, ki je glavni protagonist romana in mu je tako kot pisatelju tudi ime Michel. Čeprav opažanja, s katerimi pisatelj prekinja njegova burna erotična doživetja s senzualno Valerie, razkrivajo brezobzirni obraz neoliberalne ekonomije, pa je Michel tem razmeram do skrajnosti prilagojen. Tako je ravno on tisti, ki Valerie in njenemu sodelavcu, zadolženima za ustvarjanje dobička v enem od sektorjev svetovne hotelske verige, predlaga sprva obetajoči poslovni načrt. Ker naj bi tako kot Michelovo življenje kolesje tega sveta poganjala potreba po seksu, ustvarijo model seksualnega turizma, ki naj bi v eksotičnih deželah zadovoljeval želje turistov z razvitega zahoda. Ob tem pa spregledajo, da seksualni liberalizem tako kot vsaka skrajnost porodi svoj protipol. Ob koncu romana je to teroristična akcija skupine islamskih skrajnežev. Vodstvo hotelske korporacije se na hitro otrese odhovornosti za tragični dogodek, Michel pa je soočen z izgubo svoje življenjske sreče ravno v trenutku, ko kaže, da bo njegov enodimenzionalni odnos z Valerie krenil proti novim vsebinam.

Torej na eni strani imaš več sto milijonov zahodnjakov, ki imao vse kar si želijo, razen spolnega zadovoljstva: iščejo, neprestano nekaj iščejo, a ne najdejo ničesar in so nesrečni do amena. Na drugi strani pa imamo več miljard posameznikov, ki nimajoničesar, ki crkujejood lakote, umirajo mladi, živjo v nezdravih razmerah in ne morejo prodati ničesar, razen svojega telesa in nedotaknjene spolnosti. To razumeti je preprosto, res preprosto.: gre za idealno izmenjavoKoliko keša se da pri tem pobrati je nepredstavljivo: več kot v računalništvu, več kot v biotehnologijah, več kot v medijski industriji; s tem ne moremo primerjati nobenega gospodarskega področja. (str. 168)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Platforma.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja