Žanrznanstvenofantastični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Prevod Drago Bajt
Ključne besede Človeštvo, Neznani leteči predmeti, Tihotapstvo, Vrednote, Zapuščina
Število strani

251

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Hudič naj vzame to Cono

Kultni znanstvenofantastični roman Piknik na robu ceste je ponovni prevod, tokrat necenzuriranega besedila s strani prevajalca Draga Bajta.
Roman opisuje dogajanje po obisku zunajzemeljskih bitij, ki so se ustavili v šestih conah na našem planetu. To so bile pošasti, ki so požirale samo otroke in starce. Kmalu so Zemljo zapustili, za seboj pa pustili opustošeno ozemlje polno predmetov in snovi ter kup odprtih vprašanj.
Znanstveniki so kmalu zagrizli v raziskovanje teh območij, v romanu je izpostavljena Cona poleg mesta Harmont. Ustanovljen je bil Mednarodni inštitut za zunajzemeljske kulture in prepovedan je bil vstop v kontaminirano območje.
Seveda pa se ljudje, ki so živeli na tem območju, niso držali pravil in so v Cono vstopali in iz nje odnašali predmete s katerimi so prekupčevali. Te osebe so poimenovali stalkerji. Med te sodi tudi glavni protagonist Redrick Schuhart, Rusač.
Obiski cone in izpostavljanje nevarnostim glavnega junaka predstavljajo napeto branje in postavljajo bralcu veliko tem za razmišljanje o človeku in človeštvu. Sploh, ko se Rusaču rodi otrok, ki ne izgleda več kot človek, se postavi vprašanje, če ni bil namen obiska spremeniti človeka v njegovem bistvu.

Prav je povedal: najpomembnejše dejanje človeštva je to, da je sploh preživelo in namerava še naprej živeti… A naj vas kljub temu vzame vrag, je rekel prišlekom. A niste mogli prirediti svojega piknika kje drugje? Na primer na Luni. Ali pa na Marsu. (str. 165)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Piknik na robu ceste.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 41
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja