Otok pod morjem

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostčilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Veronika Rot
Število strani

545

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

18-19 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Avtorico čilskega porekla zaradi pogoste uporabe elementov magičnega realizma v svojih besedilih primerjajo s še enim klasikom latinskoameriške književnosti, Gabrielom Garcío Márquezom. Roman spremlja zgodbo v suženjstvo rojene mulatke Tete, ki se odvija v 18. stoletju, začetnem času abolicionizma v ZDA. Še kot deklico jo za svoje gospodinjstvo kupi francoz Valmorian, ki dobi v upravo sladkorno plantažo. Najprej je Tete sužnja njegove krhke žene, po njeni smrti pa začne Valmorian od nje zahtevati tudi spolne usluge. Skozi občuteno napisan roman spremljamo nenavaden odnos med njima, ki niha med skorajda ljubeznijo in sužnjelastniškim poniževanjem. Ob branju pa v nas vseskozi narašča vtis, da tudi v tistih temnih časih zgodb (in ljudi) ni razumeti enoznačno.

Madame Delphine je imela le dva sužnja: Honoreja, starca, ki je opravljal vsa dela, tudi kuhinjska, in ga je zelo poceni kupila zaradi njegovih skrivenčenih kosti, in Zarite ali Tete, mulatkico, ki je prišla v njene roke stara le nekaj tednov in za katero ni plačala nič. Ko jo je Violette kupila za Eugenio Garcia del Solar, je bilo dekletce mršavo, pod kožo so ji štrlele kosti, na glavi je imela goščavo kepastih, zvozlanih las, toda bila je lahkotnih gibov, plemenitega obraza in lepih oči, barve tekočega medu.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Otok pod morjem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 241
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 23

Dela avtorja