Otočje Gulag : 1918-1956 : poskus umetniškega raziskovanja

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaKranj, 2007
Založba
Prevod Samo Savnik
Ključne besede Komunizem, Koncentracijsko taborišče, Nasilje, Revolucije, Totalitarizem, Zaporniki
Število strani

335

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Dolžnost do živih je pretehtala nad dolžnostjo do mrtvih

Bralec skozi branje dobi občutek, kot da ga je avtor posadil v udoben in topel naslonjač, iz katerega lahko skorajda z občutkom prijetnosti zre na minus štirideset stopinj taboriščnih grozot, ki jih je preživljal prav avtor in njegovi sotrpini, žrtve preganjavice sovjetskega totalitarizma. Združljivost prijetnega branja in grozot junakov je možna, ker je avtor tako mojstrsko nepristransko predstavil sicer peklenske razmere taboriščnega življenja. Torej brez demoniziranja in sovraštva do svojih mučiteljev, zato pa toliko bolj pronicljivo in psihološko utemeljeno. Bralec tako ne postane žrtev poceni pravičniškega čustvovanja, ampak se lahko sprosti in uživa v trganju iluzij o smislu katerekoli ideologije… Literatura v najbolj žlahtnem pomenu besede.

Glej tudi:

Z gozdarjem se je primerilo nekaj, o čemer je nekam nerodno pripovedovati: moral sem na malo potrebo, pri tej intimni zadevi mi je moral nekdo pomagati, ker sem imel roke zvezane na hrbtu. Da bi se vojaki z brzostrelkami ne poniževali – so gozdarju ukazali, naj me pospremi. V temi sva šla malce stran, in ko mi je pomagal, me je prosil, naj mu oprostim izdajo: “Taka je bila moja dolžnost. Nisem mogel drugače.”
Nisem mu odgovoril. Kdo naj o tem presodi? Izdajali so naju po dolžnosti in brez dolžnosti.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Otočje Gulag : 1918-1956 : poskus umetniškega raziskovanja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 62
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 11
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1